Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
Пречистване на питейна вода
emilvtc:
Някой има ли идея как да се обработи (пречисти) водата от водопроводната мрежа така, че да стане "безопасна" за пиене?
Водата в Пловдив е богата на манган и бъкана с хлор. Като стане авария тече известно време и кална и един господ знае какви вируси, бактерии и гадини има в нея ...
Днес ходих на панаира и специално посетих 5 различни фирми предлагащи разни устройства ...
Всички казват, че преди всичко водата трябвало да се омекоти ?!? Възможно ли е това да е вярно или се опитват да ми продадат "омекотителната" си система?
Говоря за инсталация за битови нужди - монтаж в апартамент или къща.
Ще ми се системата да не използва НИКАКВА химия. Варианти като хлориране и после де-хлориране направо ги изключвам като възможност. (хлора е отровен) .
Та вариантите са или озониране (никой не предлага такава мини-система за битови нужди), или обработка с UV лампа. Разбира се механичното филтриране е задължително.
Предложиха ми и система с "мембранен" филтър, който дейонизирал водата. В системата има и филтър от активен въглен ... Т.е. и него го разглеждам като "химична обработка, а ми се ще да няма такава. (не знам дали не преигравам малко с тоталното избягване на химията).
От друга страна търговеца ми обясни, че най-полезната вода била чистата дестилирана вода?!? До момента живеех с мисълта, че не е полезно да се пие само дестилирана вода ... Та възможно ли е търговеца да има някакво основание за твърдението си ?
Някой може ли да ми даде линк или инфо за подобна система?
(за да не се възприеме линка като реклама - може и като лично съобщение)
vitan:
Силно минералната вода – вредна.
Дестилирана или много слабо минерална вода (филтрирана) – вредна (лесно доказуемо в по-дълъг срок).
Вода обработена с озон (консервант) – вредна. Хората пият антиоксиданти да не стареят, озона е супероксидант.
Обработка с активен въглен не е страшна, но намалява минералното съдържание, което за дълъг период от време пак не е добре.
Най-добре е да се купуват (по възможност на по-едро) филтри фабрични за кани за филтриране на вода (или други устройства). Пречистването от много замърсители е сложен процес, изискваш няколко компонента (въглен, смоли, сребърни атоми….). Кое си требе, оно си го сака :)
Оообаче, пречистената вода трябва да се редува с минерална. По възможност с минимално флуор и максимално силиций (последното е мое мнение, но зависи дали човек бори конкретни болести – ако има такива - според зависи….). Понеже е обработена с озон минералната вода, трябва да се отлива в по-малък съд, за да се поизпари озона. Аз я слагам и в/у магнит от изгорял измервателен стрелкови уред (магнитното поле се затваря в кръг). Ако искате да подобрите и водните клъстери, пуснете парче кремък (обработен с оцет и после хлебна сода) или зеолит (клиноплилолит). Естествено камъчетата след време се подменят.
Вижте каква играчка, за да доближите водата си до това, което извира от природата. Ма щом сме се откъснали от нея....
mzk:
Здрасти,
Можеш да превариш водата или да я светиш с ултавиолетова светлина. По болниците използват UV пури за дезинфекция на помещенията.
Разбира се, при втория случай ще трябва да си пазиш очите.
mat:
Според мен отговорът е ОЗОН!
Ако не можеш да си направиш озонатор си го купи. Едва ли има по-ефикасен и в същото време направо лечебен метод за пречистване на вода и какво ли не.
--- Цитат на: emilvtc в Септември 27, 2011, 09:12:13 pm ---Та вариантите са или озониране (никой не предлага такава мини-система за битови нужди), или обработка с UV лампа. Разбира се механичното филтриране е задължително.
--- Край на цитат ---
Предлагат, предлагат. Не правя реклама на и без това известната фирма TehnoMag, но ти давам тези линкове защото повдигна въпроса:
Озонатори: http://tehnomag.net/eshop.php?body=shop&gr=1&pod=9
Този е на промоция до края на този месец: http://tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&pg=1&gr=1&pod=9&promo=0&id=30
Този е поточен, но е слабичък: http://tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&pg=1&gr=1&pod=9&promo=0&id=44
Аз срам не срам ще си призная че така и не намерих време да си направя озонатор и онзи ден си поръчах този дето е на промоция (модел FD-3000II). Вчера го получих и вече имам впечатления. От две чаши вода (изпити вчера на обяд и вечерта), днес вече няма никакъв спомен от автичката в устата ми, която щеше да ме мъчи две седмици, както става обикновено. Самата вода става много приятна на вкус, даже малко сладка. Направо се изненадах, въпреки че съм го чувал от други хора. Вечерта го пуснах да озонира стаите една по една - просто се пуска с изваден маркуч за 30 мин, а всички чекмеджета и гардероби са отворени. След това поне един час мирише здраво на озон, което значи че е достатъчно мощен за битови нужди. С две думи доволен съм от този модел. Почти не бръмчи, лек и може да се разнася навсякъде или да се закачи на стената.
Не знам дали има смисъл отново да се пише за озона и неговите свойства, но аз поне съм изчел доста и за мен озона е категоричен избор, както за пречистване, така и за лечебни цели. Ще напомня само, че Тесла навремето е измислил първия озонатор и е направил фабрика за озонатори. По-късно по времето на Първата и Втората световна война, озона се е използвал масово за възстановяване на ранените, а фабриките за озонатори са били от първите стратегически цели които противника е унищожавал. И забележете най-интересното: след втората световна, озона е бил заменен от антибиотиците!!!, изследванията с озон са преустановени (сещате се защо), като само в щатите, военните са продължили да правят секретни експерименти с озон за лечение на лъчева болест! Явно с озон може да се опазиш и в случай на ядрена война, но това е само за "избраните".
И за нас :)
vitan:
Разбира се озона е супер, ако си вечен или процесите на стареене не те интересуват. Озона е мощен оксидант. Против стареене се вземат антиоксиданти.
Озона трепе бацили наред, но и живи клетки скапва.... Нататък всеки според багажа си. И аз искам да пия озонова вода директно, че е пивка, но изпъвром гледам да се освободя от озона в нея....
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия