Колеги, благодаря на всички ВИ за идеите! Нека си говорим на "ти"
.
Току що отворих капака на служебния си комп, а той е супер тих, чува се само харда и е много бърз компютър. Захранването е от най-скъпите с PMW вентилатор и гледам върти едва-едва. Процесорът обаче е
Intel Core I5 - 3 GHz със същия мижав радиатор, като на домашния ми комп, но с много по-малко вентилаторче, около 5 см в диаметър, което също върти едва-едва. Този процесор вероятно има поне 2 пъти по-малка консумация от другия вкъщи, също двуядрен. Мисля, че технологията им е друга и работят на по-ниско напрежение. Видях, че точно срещу ЦПУ-микро вентилаторчето е поставена пластмасова втулка/тръба, която е закрепена директно на страничния капак, това вероятно допринася за вкарването директно на по-студен въздух. Няма нищо специално и допълнително оскъпяващо, а не се разбира, че има включен компютър в стаята.
Колега eclipse, сигурен ли си, че този радиатор е по-добър от Arctic Cooling Freezer 7 Pro, щото гледам цената е наполовина, ама не винаги тя е от значение щом опита показва друго...........
Между другото, след като намалих оборотите на вентилатора на захранването, значително утихнаха нещата а и 3-ти ден нищо не се случи - работи нармално и тихо, дори мисля вариант да увелича размера на радиатора на захранването и тотално да изкормя тоя вентилатор.
Абе чудя се що за боклуци са тия компютърни захранвания, всички с вентилатори и то при мощности около 100 W /тия надписи 350-500 W са ала-бала/. Правил съм много и различни импулсни захранвания но винаги с мосфети и до 300 вата освен едно миниатюрно радиаторче не съм слагал и то предимно грее изходния изправител, там са големите загуби в шотки диодите, затова винаги се стремим ако не ни трябва двуполярно захранване да поставяме само 2 диода, така загубите са наполовина.
Ще го модна тая седмица тоя дразнещ ме от години комп и ще докладвам.
Поздрави!