Според мен е голяма грешка да сравняваш цената на нещо готово и "стандартно", което вече е на пазара и цената на нещо което тепърва ще се разработва. Като пример - поръчай на някой да ти разработи и направи елементарен GSM за цена 50лв (50 лв защото по магазините се продават нови GSM-и на тази цена ...) Предполагам вече разбираш за какво говоря
Сложността например при слушалката идва от няколко аспекта:
1. комуникацията искаш да е цифрова, за да е криптирана. Това означава микроконтролер + аудио кодек (или цап, пък макар и в PWM реализация)
2. Поддръжка на повече от един радио канали - Това означава читав радио трансивър
3. Изискванията ти за захранването 1.5V. Трябва степп-ъп DC-DC конвертор да повдигне напрежението до подходящото за процесора и радиото...
До тук за всичко това има чип - микроконтролер с вграден радиотрансивър и степ-ъп регулатор. Размеритре му са 5х5х2мм.
4. Изискванията ти към размерите ... Надавам се това да са само размерите на електрониката без батерията и говорителя :-)
Та за момента съвсем на бързо и грубо виждам няколко подзадачки:
1. Ровене из каталозите на фирмите и избор на елементна база и чипове (отнема си доста време и усилия, а то не е без пари)
2. Намиране на доставчик(ци) за всичките елементи, които да доставят елементите в приемливи срокове (също не е лесна работа. Ако се позанимаеш ще разбереш какво имам в предвид)
3. Синтезиране на ел. схема
4. разработване на конструктива на изделието (мех. консструкция на всички компоненти) съобразен с изискванията за ергономичност, здравина, форма, размери и т.н. (търсене и избор на "стандартна" кутийка в която да се постави)
5. Разработване на печатна платка съобразена с конструктивните ограничения и дизайна на RF частта от нея (само ако знаеш какво се крие зад разработването на RF частта от печатната платка ...
)
6. Изработване на печатната платка. На пръв поглед ще е поне 4 слойна. Т.е. търсене на производител и пазарлък с него да ти изработи някакви мижави по размери платки ... (Само за това трябва да се бръкнеш около 150-200 евро) (разпитай и ще се убедиш)
7. Търсене на някой, който машинно да ти насити платките, щото SMD компоненти с размери 0402 и 0201 НЕ СЕ ПОЯТ НА РЪКА !!!
И до тук сме изработили и имаме хадруера на устройството
(имаме развойните бройки в ръката си
)
Започваме със софтуера и то мнооого на грубо:
0. Изчитане на документацията на чиповете + всичките ерати към тях (няколко пъти поне
) Т.е. 300 - 700 страници ...
1. Синтез и подкарване на алгоритъм за криптиране и декриптиране
2. Синтез и подкарване на алгоритъм за компресиране/ декомпресиране на звука
3. Разработване на радио-протокола
4. подкарване на радио-комуникацията
5. Аудио-изхода и процесването му
6. цялата програма трябва да е съобразена и написана така, че консумацията на устройството да е минимална (т.е. ядрото на процесора и радио трансфера през повечето то времето докъто устройството плейва звук да са в SLEEP режим и да не консумират тоци)
... Имай в предвид, че за софтуера ще са необходими месеци ...
И ако си мислиш, че ще намериш готови Апликейшън Нотове или демо-програмки или подпрограмки от нета, които да ти свършат работа - още от сега ти казвам, че такива НЯМА !!!
Ха сега дай време и цена за дейностите по всяка една от точките (със сигурност има и още точки, които съм забравил и пропуснал) и ще се оформи една цена и един срок (при това само за едното устройство)
... Даже сега докато ти писах този пост си мисля, че цената от предишният ми пост е доста ниска за всичко това ...
Няма защо да ти обяснявам, че разходите по развоя на устройство след това се избиват от бройките произведени след това и оскъпяването на всяка бройка с развоя е толкова по-малко, колкото повече са произведените бройки ...
Относно миниатюризацията - зад "стандартните" шпионски устройства стоят мнооого пари и за тях работят мнооого фабрики с топ-технологии и не смятам да коментирам това тук (то си нямам и представа де ...).
Мисля да приключа с моето участие в разискването на темата и ти пожелавам късмет и успех в начинанието.