Колега, я разкажи с какъв точно много токсичен газ е съпроводено изгарянето на метанола, дето предизвиква задушаване и слепота, че ми стана интерсно? Да не е позитроний?
Хората с него горивни клетки за лаптопи правят...
Или викаш - "метан" и "метанол" звучат твърде загадъчно, и в тях обезателно трябва да се крие ключът към всяка загдка, както несъмнено и най-големите химически кошмари, които могат да ни сполетят?
А това с деутерия и радиоактивния пламък - мухахах! май някой в часовете по природни науки е ходил да пуши цигари и да цомби женки...
Ще ни светнеш ли каква е разликата между 6Н и 7Н и как можем да си ги получим чрез електролиза вкъщи?
Също достойно най-малко за Нобелова награда е методът ти за получаване на Метанол чрез добавяне на бензин или спирт във водата!
Забравих да те светна за разликата между 1H, 2H,3H 4…….7H
Да оставим изомерните форми орто и пара водород
Трите естествени изотопни форми са
1H Протий около ядрото само един протон.
2H Деутерий около ядрото 1 протон два неутрона.
3H Тритий около ядрото един протон и три неутрона – Радиоактивен
и т. нат. с добавяне по един неутрон……..4H 5H 6H 7H
Ти ако имаш по хубаво обяснение го кажи.
Протона е с положителен заряд и не може да се движи свободно.
Неутрона е с нулев заряд и може да си ходи където си иска, включително и да се слей с ядрото и отблъска при стайна температура, това е студения ядрен синтез. Колкото повече неутрони имаме, толкова е по добре. С нашата електролиза стигаме до Деутерий, за тритий, не споменавам нищо.
Първия изотоп не ни върши работа, защото няма неутрон.
Но при Деутерия имаме два неутрона, които можем много лесно да раздвижим. И да получим много голяма енергия, пък за Трития да неговорим………
Пробвайте, с електролиза на Деутерий или не си промивайте клетката дълго време, значително намалява консумацията на електричество, а произведения газ се увеличава.
Ако сте забелязали при първоначално зареждане на клетката консумацията е по-голяма, произведения газ е по-малко. След няколко дена консумирания ток намалява, а произведения газ се увеличава.
Ако има някой по-добро обяснение, да го сподели, аз толкова знам