Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Mагнитен двигател, използващ точката на Кюри

<< < (4/30) > >>

Радико:
Тук прилагам бърза скица на една моя идея да се впрегне и цикъла на карно за работа.
След като прегледах свойствата на магнитите на нашия пазар установих, че постигат сила равна на 4 атмосфери. След което вече не ми се вижда толкова лоша тази идея, даже напротив.
Е очаквам яростни критики от някой и доразвиване на идеята от други. Каквото и да е всяко мнение ще бъде полезно особено  критичното   

Радико:
Станала е грешка, прикачил съм друга скица. Ето тази е вярната. И малко обяснение:
  материала оцветен в лилаво е с ниска точка на Кюри примерно 150о С  като го привлече магнита фреона се компресира и повишава температурата си над 150 о вследствие магнита изпуска "буталото" обратният ход се използва за извличане на енергия температурата на фреона спада и цикъла се затваря

Bat_Vanko:
Не можах да разбера как силата на притегляне на магнита се измерва в атмосфери, но може да се разпишат следните изисквания към конструкцията:
1. Ако изберем постоянен магнит (примерно Ф50х50 ) то затварящата пластина трябва да има еквивалентно сечение ( в случая дебелина 12 мм ). При избиране на по-малка дебелина магнитните силови линии ще преминават през нея и само малка част ще вършат полезна работа. Това означава голяма маса на материала работещ в точката на Кюри.
2. За да се нагрее такава маса е необходимо да се компресира достатъчно фреон ( мисля че климатиците работят при налягане 10 атм. ) обаче с отдалечаване от магнита силата на привличане намалява експоненциално, а налягането действа линейно т.е. магнита няма да може да стартира процеса ( за подобряване на това се прилагат полюсни накрайници с друга форма но не вярвам това да помогне).
3. Както може да се види от графиката намагнитеност/температура приложена в изследването на руснаците, по-голямата температурна разлика дава и по-голяма ефективност на процеса. Това налага влагането (отнемането) на повече енергия и като се има предвид инерциоността на процеса и масите които се нагряват няма да може да се постигне голяма скорост.
Като заключение: процеса по принцип е възможен, но не достатъчно ефективен. Дори мисля, че при така избраната схема не би проработил!!!
П.П. на едното от видеата няма смисъл поставянето на магнит - реактивната струя от горелката би вършила същата работа.
Успех!

Радико:
Как се измерва. Ами много лесно на показания чертеж, при залепнал магнит увеличаваш налягането на газа докато магнита отдели, и следиш при какво налягане ще стане това.
Останалите критики обаче ме накараха сериозно да се замисля и да проверя внимателно нещата.
Ето какво се получи:
Силата на магнитите посочени в по-горни публикации е измерена спрямо 10 мм. стоманена пластина. Намерих сравнително подходящ материал, с еквивалентно качество при дебелина 0,6 мм.  При Ф45 мм. пластина, и при специфична топлоемкост: 449 J/(kg K) и тегло на пластината: 7.2гр. се получава разход на енергия от 3.23 j/градус. С по-прости думи, ако приложим енергията от 3w източник температурата на пластината ще се покачва с 1 о С в секунда "Обръщам внимание, че за устойчиво преминаване на точката са достатъчни 5 0С"
Още не съм намерил спецификация за фреоните, за да довърша изчислението, ако някой има да подсказва

Р.Р. материала за който става дума се казва  vitrovac 6006

Bat_Vanko:
Материала "Vitrovac 6006" е нанокристална магнитно-мека лента с дебелина около 20 микрона. Той се изработва само във вид на лента, която след това се навива или събира в пакет. Неговата индукция на насищане е 0,41 Т, а на стоманата около 2 Т т.е. в случая ще ти трябва пакет с ефективна дебелина над 40 мм. Казвам ефективна дебелина защото при събиране в пакет 30% от него се явява въздушна междина (топлоизолация) между отделните лентички и реалната дебелината става още по голяма. Може да се изработи като тороид с нулев вътрешен диаметър - ще има технологични трудности...
Скоростта на покачване на температурата е правопропорционална на температурната разлика, тези 3 W трябва да се изразяват и във висока температура.
Успех!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия