Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Mагнитен двигател, използващ точката на Кюри

<< < (6/30) > >>

Радико:
Bat_Vanko не е така братле. Масата на пластинката е 4-5 грама и термодвойката е в пряк контакт с нея. Ще се поразтърся и за подходящи ферити, да видим техните свойства какви са. Моля ако някой е пробвал да сподели. За сега търся нещо с достатъчно ниска точка и с достатъчно малък хистерезис.   

Радико:
Тука намерих нещо интересно, но ми трябва мнението на някой с повече познания по химия.

Радико:
ето го файла

valex:
Срещнах някъде, че гадолиния се продава около 20лв/гр. , което е по цената на грам 18 каратово злато :)
Мисля че и галий има подобни параметри. Ползват го в магнитни хладилници. Които според мен са обратими машини. Тоест подаваш топло и студено и получаваш завъртане.
Намерих нещо интересно по темата:

Радико:
valex
Големи благодарности за документа. беше публикуван вече тук в темата но сега не го виждам. Явно една личност го е изтрила защото това беше любимата и дейност  :D
Най лошото беше че, и аз го бях загубил някъде по папките на харда ми и сигурно съм го изтрил погрешка. Е вече го има пак. Иначе за галия малко не си прав. в смисъл че, в чист вид няма такива свойства, обаче някои от сплавите му имат много подходящи за целта свойства "точка на Кюри 100-150 градуса и много силен магнитокалоричен ефект.

П.П. винаги съм се чудил защо отпадъка от медната руда го заравят в хвостохранилища а не го връщат обратно в мините вместо камъните който вкарват там. Дали не е заради голямото количество галии което се съдържа.     

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия