Привет EDM electronics,
Може ли да поясниш следните твърдения:
Хенри Мъри или Морей /на кой как му е по-звучно/ не е извличал енергия от йоносферата. И това е правил, но ако сте чели всичко внимателно де-що има за него, той самият казва, че се е отказал от тая мижава енергия, като безперспективна. По-късно прави генератор приличащ, като този на Капанадзе, но принципа на извличане на енергията е различен.
Доколкото знам, от това което съм чел, при експериментите на Thomas Henry Moray към устройството му е имало свързан "aerial cable" (изолиран, хоризонтално разположен, метален кабел) между 30 и 60 метров и около 20-25 метра над земята.
"The aerial used is about 200 feet long and is about 80 feet above the ground: the wire is a copper cable approximately fourth inch in diameter, and well insulated. The ground is the water pipe in the basement of Dr Moray's home" източник: ( bib.convdocs.org/v29171/?download=1)
В допълнение цитирам (
http://www.rexresearch.com/moray2/morayrer.htm)
"Internally the device was electrically dead when it had not been connected and tuned to the antenna." - което някак си противоречи на това което ти изразяваш, затова моля да обясниш.
Никакви антени не е ползвал за извличане, а само за предаване на вече готовата енергия по прочутия му метод.
Тук, не разбирам дали изразяваш виждането, че Tesla "е използвал антени за предаване на готовата енергия".
Моля поясни, най-вече, понеже четейки неколкократно неговите патени, съм останал с малко по друго разбиране.
В допълнение ще спомена нещо над което (надявам се) можем да се съгласим. Въздухът е диелектрик и, както всеки друг диелектрик с определена диелектрична константа, той притежава свойство на еластичност което се проявява при някаква (делта) напрегнатост на електрическото поле.
Не знам какво е "Ток от йоносферата" освен ако някой не го дефинира с взаимно съгласувани понятия, но определено мисля, че може да се съгласим относно съществуването на вертикален (перпендикулярен на повърхността на земята) векторен градиент на "Е" нарастващ в посока на отдалечаване от повърхността. За величината на това нарастване и как точно се определя, не мога да намеря систематизирана информация, и е малко озадачително ( поне за мен ) относно липсата на такава точна дефиниция. Аз си го представям, че е около 100 Волта, на база на така разпространената информация, като това напрежение се променя в зависимост от сезоните и различните параметри (влияещи върху диелектричната му константа) на въздушния слой, на 1 метър височинна разлика на, две, 1 кв.м метални плоскости, една върху друга, като е логично тези плоскости да не са директно една върху друга, тоест да нямат проектирано вертикално застъпване. Ако си представим това, ние всъщност имаме кондензатор, който се "пълни" с определено количество електричен флуид, който е постоянно на разположение за използване.
Ако въздуха, имаше по-висока диелектрична константа, като полиетилена или стъклото например, и се простираше до йоносферата, то тогава тази напрегнатост би била много по-висока, поради по-високата електрическата еластичност, което предполага по-високо напрежение между така представените 1 кв.м. метални плочи.
Поздрави,