Ще се опитам да споделя най-важните неща.
1. Това, че Тесла е открил СЕ чисто и просто трябва да се забрави. От всичките му патенти, лекции и интервюта има само едно изказване, в което се твърди за получаване на енергия от космическите лъчи. Това е интервю от 30-те години и е споменато само с няколко изречения, без никакви подробности.
Несъмнено това е много любопитно, но и с абсолютна липса на информация. Трябва отделно задълбочено изследване само по този въпрос, което да разкрие какво точно е бил намислил Тесла, но то е доста късно в неговия живот, дълго след кулата във Варденклиф.
В другите си статии до тогава Тесла обсъжда доста екстравагантни идеи, но и прагматични идеи като геотермалната енергия.
При по-подробно четене също така се открива, че неговите идеи за военни цели включват:
- дистанционно захранване на кораби през йоносферата, при което се осветява именно тя (осветява вражеските кораби в океана), а токовият контур се затваря през водата (в океана).
- използване на дизелови генератори за захранване на различни типове оръжия.
Филантроп като Тесла няма как да акцентира върху такива неща, ако е открил свободната енергия тогава.
2. Тр-р на Тесла представлява 1/4-вълнов резонатор. Точка по въпроса.
Конструкцията му е оптимизирана за максимален качествен фактор (минимални резистивни загуби, т.е. трябва да се ползват дебели проводници). Всички детайли, които са ми познати, ще дам по-късно, когато направя статията си по въпроса.
Тук интересното е, че трябва да се ползва възможно по-ниска честота, което пряко се отразява на размерите на бобината. Предаването се осъществява през земята (предстои да определя за излъчване във въздуха/атмосферата около предавателя, но определено трябва да са минимални или никакви).
За да се предотврати излъчването извън земята, Тесла е ползвал честоти до 20кХз. Конструкцията на такава бобина с висок качествен фактор е съпроводена с много сериозна инвестиция (поне няколкостотин лв).
Не бих могъл да си позволя да кажа, че сферичният капацитет не служи за нищо друго, освен за настройка (и съсипване) на качествения фактор, но това са моите наблюдения.
Цялата конструкция представлява предавател/генератор, ползващ земното кълбо за вълновод, върху който са съответните приемници.
Опитите ми с умален модел приемник и предавател, споделящи многожилен проводник за вълновод, не показаха КПД>1, а някъде между 40% и 60%. Разбира се, не твърдя за прецизност в изработката и предстои тези въпроси да се уточняват.
Еволюцията на Тесла се състои в затварянето на токовия кръг изцяло през земята (или единичен проводник). Това се случва при експериментите му в Колорадо. След като открива, че вълните в земята, породени от гръмотевици, се отразяват (като наблюдва интерференцията им с придвиждането на бурята и максимумите и минимумите на отразените вълни), той самият създава разряди (изкуствени гръмотевици), за да изследва процеса и по-нататък вече преминава към "безискров" метод, т.е. заземеният теслов т-р, прецизно регулиран.
Не мога да кажа какъв точно е фронта на вълната, но предполагам, че не е сферичен, а по-скоро кръгов, с определена дълбочина на проникване в земята, но не много. Освен това разпространението е в близката зона на предавателя и средата има характерна вълновод, където също зависимостите са различни от тези в далечната зона.
Врановски, ако си от София може да се срещнем и да ти покажа каквото имам като експерименти, а също така да поговорим по-задълбочено. Аз лично съм мераклия, но специално в безпроводното предаване не мисля, че има нещо (много) интересно.
Разбира се, трябва да се поклоним на този технически гений. Това откритие става горе-долу по случайност, докато Тесла изследва системите си. Необходимо е наистина много сериозно финансиране и задълбочено изследване, за да се стигне до този резултат.