Trabalaizer, поласкан съм, явно съм ти се сторил компетентен на общия фон.
Има една спекулация, че приемната антена трябва да е с по-малки размери от предавателната за да се получи по-високо напрежение. Това наистина е така, но има уловка! Работата е там, че една и съща напрегнатост (интензитет) на полето може да се получи с 50 и с 5 заряда грубо казано. Всичко зависи на каква площ са разпределени зарядите, защото общия интензитет винаги е сума от интензитетите на всички заряди и пряко зависи от разстоянието между тях. Очевидно е, че много заряди на голяма площ могат да направят същия интензитет като малко заряди на малка площ, разликата е в това, че ако се опитате да ги консумирате ще получите по-малък ток и съответно по-малка мощност. В йоносферата и атмосферата е аналогично, в обищя случай имате малка антена, получава се някакъв потенциал пропорционален на количеството заряд на съответната височина. Колкото повече се издига антената, толкова повече се увеличава и напрежението, защото навлиза в зона с по-голяма плътност на обемния заряд. При добива на електричество от атмосферата основно се разчита на електростатичната индукция, защото електроните са сравнително малко в приземния слой. Йони няма как да закачите с антената, те само привличат или изтласкват електрони от метала, а истинските електрони годни за консумация са много малко. В случай на необичайни метеорологични условия е съвсем различно. Какво могат да очакват от йоносферата гражданите, според мен нищо. Йоносферата е на милиони волтове разстояние от нас, ако искаме да я раздвижим ще трябва електрическо или електромагнитно поле с голяма мощност, което никак не е здравословно. Ако се въздейства с електрическо поле, трябва голям ТТ трансформатор, ако се въздейства с радиовълни, трябва да е до 50MHz, защото всичко над 50 минава и заминава в космоса без да се отразява обратно, значи големи антени и стотици киловати. По времето на Тесла още не е имало регулация на ефира и нищо не се е знаело за въздействито на тези силови полета върху хората, той е бил един от първите и е усещал нещо като убождания с игли по кожата си, в което аз не се и съмнявам.