Светльо, драги! Виждам, че не си специалист относно Химическо горене и Физическо "горене". Двете са много различни и обръщай внимание на кавичките, защото те носят информация.
Аз от своя страна, смея да твърдя, че съм специалист по ГОРЕНЕТО на химическо ниво - учил съм го и съм го практикувал като една от професиите си, а пък съм прочел доста и за това - другото - което ти и Радико погрешно наричате "горене". Ще обясня пак, и дано ме разбереш.
Химическо горене имаме, когато има три важни компонента за него: 1.Източник на запалване - искра или топлинен импулс, 2. Среда - на Земята ОБИКНОВЕНО това е Кислородът от въздуха (НО ИМА горене и в други Среди), и 3. Вещество - или това, което гори. Едно от трите да го няма и НЯМА ГОРЕНЕ! - Дефиниция: "Горенето е химически процес, при който в присъствието на Кислород дадено вещество..." - прочети в учебника за 8-ми клас.
Без присъствието на Кислород - Водородът НЕ ГОРИ. В присъствието на Кислород - Водородът ИЗБУХВА. Дали е Експлозия или Имплозия - това е друг въпрос. Но всичко това е "химия" и химични взаимодействия. Съвсем друг е въпросът КАК, КОГА И ЗАЩО СЕ Е ОБРАЗУВАЛА ВОДАТА - като химическо съединение на Водорода с Кислорода - бих разглеждал този феномен като сходен с образуването на водни капки в облаците, които наедряват около т.нар. кондензационни ядра и падат като дъжд - вода на капки... В случая - ролята на кондензационни ядра за образуването на съединението H2O може да е било изиграно от трети електрон, трети елемент, или дори трето съединение, но в никакъв случай някаква ядрена или термоядрена реакция.
От друга страна, на ниво Физически взаимодействия, Водородът под влиянието на огромни налягания и температури - и в отсъствието на Кислород - СЕ ПРЕОБРАЗУВА в Хелий. Това е ядрена реакция, не химическа. Прави разлика! И този Водород не гори или изгаря, а се ПРЕОБРАЗУВА - това е описано подробно точно как става във Физика за 10-ти клас.
Водородът във Водата, както и във всички останали познати ни негови съединения на Земята - НЕ Е и НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ - т.нар. от Радико "изгорял водород" - защото това са абсолютни научни изкривявания (да не казвам глупости)...
Водородът във Водата е в химическо съединение с Кислорода, по и на абсолютно същия принцип и механизъм, по който например Желязото е в съединение с Кислорода - и имаме "ръжда" - Ръждата е окислено желязо, точно така както Водата е окислен Водород.
Не е правилно да се сравнява Водата със Сгурията (Кокс). Правилно е Водата да се сравнява с Ръждата (примерно). Защото ако разделим Водорода от Кислорода намиращи се във Водата, ще получим СЛЕД КАТО ГИ РАЗДЕЛИМ два отделни газа, като Водородът е напълно идентичен по свойства на "всеки друг" чист Водород, както и Кислородът е напълно идентичен с "всеки друг" чист Кислород, взети от други техни съединения. Пълна глупост ще е да се каже, че Водородът, който е основен елемент от Звездното или Планетно вещество и Междузвездното пространство е "изгорял водород"... Той ако беше "изгорял" май съвсем друга физика и химия щяхме да учим и наблюдаваме, а може би и съвсем други същества щяхме да сме!
Моля колегите да ме извинят за тези off topic обяснения, но това е с цел да бъдат предпазени от ненаучни заблуди.
Светльо, моля те и теб - мисли!