Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Идея за домашна слънчева система за отопление и топла вода

<< < (3/4) > >>

Vetap:
Ето и моя принос към отоплението на вода със слънчева енергия: "Слънчевият панел на бедняка"

Altium: редактирах чертежите, за да придобият по-човешки вид и което е по-важно - да могат да се качат като изображение, което се вижда директно в поста. Имай предвид, че много по-лесно се чертае с www.getpaint.net, отколкото с MS Word.

Радико:
Вчера продължих с експериментите.
Резултата беше 6,5 литра вода загрята до 70оС. След боядисването на тръбата в черно добива се увеличи на 10л. И в двата случая добива е направен точно за един час.
Забелязах, че поради някаква причина светлината не се концентрира изцяло върху тръбата. част от нея се разсейва минава отстрани. Сега ще направя по голям приемник в фокуса за да хване всичко и ще повторя пробата.   

Vetap:
Със "Solidage" или "Autocad" се чертае къде по -лесно, но това е "Слънчев панел на бедняка" а не всеки има програмите, споменати по - горе. Аз си направих труда да направя идейния чертеж на нещо достъпно за всеки - "Word".
Поздрави!

Радико:
 @ Vetap
Добре си се потрудил, но ако беше прочел по горните постове щеше да разположиш тръбичките  хоризонтално а не вертикално така държиш тръбичката на фокус много повече време.
@ altium
Не това твърдо не е изгубено време практическите резултати от тази занимавка дават "поне за мен" много ценна информация. иначе мисля да направя такива панели "е не съвсем" и то с комерсиална цел. Разликата ще е в това, че ще работят вертикално монтирани за да могат да се поставят и на южни стени на апартаменти.

Vetap:
Радико, обърни внимание на информацията, която Altium дава. За всяка различна ширина, наклонът на колектора, (фотоволтаика) спрямо хоризонта  трябва да е различен. Това е така защото максимално осветяване (максимална енергия) се получава ако слъчевите лъчи падат перпендикулярно на плоскостта на панела. Разбира се през различните сезони нещата се променят, но се търси приблизителния наклон за съответната географска ширина. В нета има калкулатори.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия