Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Соларни системи за електричество за дома?

<< < (3/3)

lz1nud:
Аз също съм се замислил за такава система. Наистина акумулаторите поскъпнаха двойно последните 3-4 години, по незнайна за мен причина. Но от гледна точка на хобито, мисля да си направя. Сега още събирам пари  :) Доста изчетох из нета - последно се спрях на 48V система 800 или 1200W панели (трябва да проверя колко ще се съберат на покрива) с акумулатори и инвертор 4000W - излиза около 5 000 лв.. Ако сам си намериш нещата излизат доста по-евтино отколкото да ги купиш през българска фирма.

Eurodesign Energy:

--- Цитат на: lz1nud в Март 31, 2014, 08:44:22 pm ---Аз също съм се замислил за такава система. Наистина акумулаторите поскъпнаха двойно последните 3-4 години, по незнайна за мен причина. Но от гледна точка на хобито, мисля да си направя. Сега още събирам пари  :) Доста изчетох из нета - последно се спрях на 48V система 800 или 1200W панели (трябва да проверя колко ще се съберат на покрива) с акумулатори и инвертор 4000W - излиза около 5 000 лв.. Ако сам си намериш нещата излизат доста по-евтино отколкото да ги купиш през българска фирма.

--- Край на цитат ---
То и с хляба е така - ако сам си купиш материалите ще ти излезе по-евтино, но дали ще стане хубав и вкусен хляб?
Със система от 800 - 1200Wp трудно ще зареждаш 48V акумулатори. Може, ако използваш системата само няколко дни в седмицата и акумулаторите имат време да се заредят, но ако ги ползваш всеки ден акумулаторите ще са недозаредени, а това ще ги скапе бързо.
В така описаната система ( и с този бюджет) инвертора ти сигурно не е с пълна синусоида ... Тогава забрави за хладилник, помпа ...

android:

--- Цитат на: Eurodesign Energy в Май 10, 2014, 12:32:25 pm ---То и с хляба е така - ако сам си купиш материалите ще ти излезе по-евтино, но дали ще стане хубав и вкусен хляб?
Със система от 800 - 1200Wp трудно ще зареждаш 48V акумулатори. Може, ако използваш системата само няколко дни в седмицата и акумулаторите имат време да се заредят, но ако ги ползваш всеки ден акумулаторите ще са недозаредени, а това ще ги скапе бързо.
В така описаната система ( и с този бюджет) инвертора ти сигурно не е с пълна синусоида ... Тогава забрави за хладилник, помпа ...

--- Край на цитат ---
Баба приживе правеше хляб сама и беше по вкусен от купешкия.Та сравнението според мен не е много уместно.

Maistora52:
Че е по-вкусен домашно приготвеният хляб, козунак, курабийки, кексове и пр. - две мнения няма!
С тоците обаче не е съвсем същото.
Електро-Самозахранването на един дом - говорим за къща - апартамент е невъзможно! - вложенията от хиляди лв. трябва да се избиват с десетилетия и повече от едно поколение... без значение дали с фотоволтаици, магнитни двигатели, ветро-турбини и пр. Пък и за получената електроенергия трябва поддръжка на всички устройства... След години искат и замяна определени елементи... Да не говорим пък, че в България да се оправи човек с бюрокрацията е направо смъртоносно... Брадатия добре подсказва за проблемите... не мислете да печелите от Енергото... то самото е част от държавната "мафия" на местно ниво, а тя от своя страна е брънка от едно друга - невидима "мафия" - която е също като Църквата - пари не дава - само взема, а ако някой си помисли да произвежда конкуретно енергия - разкатават му "мамута"!
Обмислете си приоритетите! Другото е - за удоволствие от самия процес на изобретяване... приемете го като хоби...

android:
Имам в предвид,че човек може и сам да си направи нещата когато разбира.3а тези които не разбират има хора като Евродизайн енерджи.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия