Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Модел на магнито-гравитационен хибриден двигател
oneman:
Майсторе, сериозно си се потрудил. Респект и уважение от мен!
Днес като гледах клипа за пореден път, чисто интуитивно ми направи впечатление, че
де факто топчето стои на ръба на правоъгълния магнит. Не в средата, нито над него, а точно на ръба.
Ти с какви магнити работиш? Правоъгълни или кръгли? Да не е там хитрината?
Книгата "Новые проявления магнетизма" на Михаил Остриков, която пуснах тук http://mazeto.net/index.php/topic,7105.msg47529.html#msg47529,
ме накара да се замисля, че може да не знаем напълно как точно се разпространява магнитното поле в граничните зони и как то влияе на феро-магнетиците внесени в тези зони.
В книгата е описано, че в отвора на магнита се получава "потенциална яма".
Пробвах го с пръстеновиден феритен магнит и топче от комп. мишка - "потенциалната яма" се усеща доста осезателно - топчето стои вътре, залепено и за стената, но с доста усилия може да се извади навън.
P.S. Топчето от мишката е гумирано и е феромагнитно. Може да пасна и за този модел, но е доста леко.
mzk:
Здравейте.
Имам скромен опит с гравитационен/магнитно-гравитационен мотор. Вижте прикачените снимки. Естествено, в основата е нарушаването на правилото на лоста и ако някой има желание, може да изчисли силите.
Моят опит показа, че колелото, когато се нагласи магнита в точно положение, може да направи повече обороти, ако е без магнит. Това се показва и от клиповете на Дмитриев.
Практически съвети:
- всичко трябва да е от неръждавейка или друг немагнитен материал.
- осите по външната периферия са много тежки (тези са ф10, 10см, кръгъл профил).
- ухото (заварената гайка е неръждаема, с неръждаема шпилка) е с нееднакви тежести. За предпочитане е да се намери подходящо ухо, намерих подобни във фирма Евроболт - на Сливница и Раковска (София).
- изключително внимание за балансиране на колелото.
Естествено, магнитите внасят множество проблеми. Можете да пробвате с различни рампи, тежести и лагери.
Maistora52:
Oneman, прав си за ситуацията с "ръба" на магнита. Още повече тя е "ошашавена" на върховете му.
Струва ми се даже, че хубавеца държи магнита повече на "връх" отколкото на "ръб".
Нито един от магнитите ми не е такъв като неговия - всички са ми дисковидни и с малка височина.
Обръчите трябва да са много леки, и задължително от немагнитен материал - пробвах с неръждавейка, с алуминиеви, с пластмасови и дървени. Колкото по-леки - по-добре.
Обаче магнита ми не е такъв и не стана - при мен. Ти пробвай с такъв като показания - най-обикновен училищен магнит... и топчето от мишката става - за него магнит с не повече от 50-100 гр. сила. Но тогава обръчите трябва да са ти от тънка алуминиева лента, а диаметърът на обръчите да не повече от 25-30 см.
А това, което казва MZK е също от голяма важност, но то пък е за конструкция въобще без магнит... само чиста гравитация, изместване на центъра на тежестта и инерциални "номера" по периферията...
Другото пък - с децентриране чрез магнити (като на схемата, но и в други варианти) го пробвах преди 4-5 месеца - и както се казва - Не работи, защото магнитите се "гъбаркат" - отблъскват се, но пък и се привличат в същия момент и на същото място и - не може да им се угоди... и с тази концепция пробвах 2-3 варианта и не ще!
И трите посочени и разисквани конструкции тук обаче, има вероятност да тръгнат - не ги отричам, просто трябва много "играчка" - почти до умопобъркване.
oneman:
Магнитите, които аз имам, са цилиндрични и сравнително малки, та не мога да ти пратя да експериментираш.
При мен е проблем да изработя механиката - нямам подходящи условия.
Спрял съм се на две големи шайби от пералня.
Явно ще трябва да търся и правоъгълен магнит с надлъжно намагнитване.
Тези тук http://www.pramiz.com/framPlistbg.html са предимно намагнитени по най-късата стена.
Maistora52:
Значи знам какви са ти магнитите, братко - не се мъчи с тях. В МАГСИ не предлагат подходящи магнити за целта, в ПРАМИЗ ги имаше по едно време - феритни, четвъртити, дълги, но са ги махнали.
Може да се пробва с правоъгълните - плоски магнити, като се залепят повече от десетина един за друг. Но така и силата им намалява, и започва всичко само чрез проба и грешка.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия