Здрасти valex,
Моето мнение доста се различава от твоето по куп причини, макар че, признавам, има някои положителни страни в твоята реализация.
1. За АГУ - ЕКУ-то на по-старите коли обикновено управлява само впръскването, без аванса. Примерно карах Пежо 205 с TU1M мотор, който на газ си работеше чудесно без компютър (с делко е). Идеята ми за тази кола беше да се ползва мап сензор + ламбда сонда за да се направи газов моноинжекцион. Предимства - не се занимаваш с настройки на изпарителя.
2. Компютър за АГУ - да, добра идея, но е хубаво да се има предвид, че бензиновия комп. следи постоянно параметрите и затова последните модели на комерсиални компютри се закачат на ОБД-то. Ето какво се получава: ако бензиновия комп. има динамично създадени таблици (би трябвало), той се съобразява с качеството на горивото, състоянието на системата като цяло (EGR клапана или инжектор с влошено състояние ще се отразят веднага в показателите на О2 сензора, от там се изменят и Short и Long Term Fuel Trim (STFT, LTFT). От там се изменят и времената на инжекторите, които ако се повторят от газовото ЕКУ биха дали съвсем различни показания. При много голямо разминаване в двата режима на работа е възможно "да се появи грешка" от бензиновото ЕКУ, т.е. параметрите са силно изместени от оригиналните таблици (примерно до +/- 20% разлика от LTFT). Някои газаджии биха имали известно право (макар че не го знаят) да оставят компютъра да работи в авариен режим. Така той няма да ползва динамично създадени таблици и времето на бензиновите инжектори ще е константно, от там параметрите на газовите инжектори ще са по-постоянни, защото коефициентие от газовото ЕКУ на практика "плуват" над бензиновите.
А най-новата мода следи именно STFT и LTFT и динамично може да напасне коефициентита, така че бензиновото ЕКУ да не се стряска много от драстични разлики. Освен тях следят и ламбда сондата, т.е. доближават се доста до това, което едно газово ЕКУ трябва да бъде (според мен). Остава корекция на предварението, което е друг въпрос и се оказва по-сложно...
Но така и не ми стана много ясно какво целите. Имате алгоритъм за икономия. Ако е тайна - ОК, но ако не е, защо не го коментираме?
Аз например имам някои идеи, но от опит знам, че едно е идеята, а да се реализира съвсем различно, и накрая често се оказва, че идеята е нереализуема.