Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Bedini
dymelsoft:
Yoro, не желая да влизам в безпредметни спорове особено при положение, че си абсолютно убеден във факта, че с една батерия зареждаш десет. За мен това е само твое твърдение недоказано по утвърдителен начин. Повярвай ми аз съм човекът, който има най-голямо доверие в този вид системи, като източник на някакво СЕ, но въпросите са много повече отколкото си мислиш.
Ето ти едни прости въпроси. Как решаваш че даден акумулатор е напълно зареден ? Какво гледаш ?
Смяташ ли, че щом "мултимерът" ти показва на клемите на акумулатора 15V значи същия е напълно зареден ?
Ако смяташ че отговорът на последният въпрос е "ДА" още тук мога да заявя, че си в абсолютно заблуждение.
Друго което не мога да разбера е следното, а именно ако аз имах като теб генератора и 4 бр. 100Ah-сови акумулатори + 5KW инвертор, много бързо щях да затворя устите на всички неверници.
Просто зареждам с ТЕС-а + "генератора" паралелно и четирите акумулатора за един час. (Ти твърдиш, че ще се заредят и за по малко време.) После със същите акумулатори + инвертора пускам една печка тип духалка (2KW) и ако същата изкара повече от час, значи сме хванали господ за т...ките :). Особено, ако пък и повторя многократно този номер, тогава изобщо няма да има някой на тази планета, който да каже на черното бяло :). Също така, ако за този един час акумулаторите са напълно заредени то техният капацитет е 4,8KWh , при което в идеалния случай би трябвало тази печка да работи два часа..... яко.
Равносметка: Вложил съм 0.3KWh потребени от мрежата и после съм изразходил 4KWh. Ехаааа. Сега дали ще храня генератора не с ТЕС-а, а със фотоволтаичен панел все тая. Във всички случаи звучи доста примамливо и ако е истина както твърдиш, вече си имаш източник на повече от 3.5KWh енергия и за какво ти е да се занимаваш изобщо с други проекти. Аз не бих.
В заключение мога да кажа следното, всеки сам за себе си да преценява. Аз лично съм провокиран и вече съм почти готов с реплика по твоята идея, споделен опит и чертежи за което благодаря, но съм далеч от оптимизма който имаш ти. Определено някой тук е в грешка и дано да съм аз ;) .
Velektra, много си в грешка приятелю. Довърши схемата като си почнал и не оставяй отрицателните полюси висящи на зареждащия и зареждания акумулатор. :) Все пак ток тече във затворени вериги. Тогава ще разбереш че въпросният диод не спира никакво ОЕДН :) и е напълно безсмислен освен че намалява КПД-то на захранващата батерия с пада на напрежение от 1.5V и това че ще разсейва 7W-10W под формата на топлина. Ако не го разбираш, ще обясня подробно с картинки, макар че не ми се рисува много. :)
Velektra:
--- Цитат на: dymelsoft в Декември 12, 2015, 10:15:14 pm ---.............
Velektra, много си в грешка приятелю. Довърши схемата като си почнал и не оставяй отрицателните полюси висящи на зареждащия и зареждания акумулатор. :) Все пак ток тече във затворени вериги. Тогава ще разбереш че въпросният диод не спира никакво ОЕДН :) и е напълно безсмислен освен че намалява КПД-то на захранващата батерия с пада на напрежение от 1.5V и това че ще разсейва 7W-10W под формата на топлина. Ако не го разбираш, ще обясня подробно с картинки, макар че не ми се рисува много. :)
--- Край на цитат ---
dymelsoft ти сериозно ли ги говориш (пишеш) тия неща?
И на мен не ми се рисува много и обяснява. Оставих отрицателните клеми висящи, за да не претрупвам схемата. Все си мисля че който е тук във форума, би трябвало да знае къде да ги свърже минусите. По твоите думи излиза че диодите пропускат в обратна посока?
Хайде нарисувай схема и ми обясни.
П.П. Наистина приемам написаното от теб за шега. Иначе не зная какво да мисля.
dymelsoft:
Леле, сериозно ли Velektra? Не знаех, че ще се наложи да се връщам на такова елементарно ниво.
Трябва ли да замествам транзистора с ключ, за да се сетиш сам. Все пак провокиран от думите ти явно няма да се мине без обяснение. Та да разделим процесите на двата възмножни етапа . Отпушен транзистор(затворен ключ) - имаме затворена верига между захранваща батерия, Д2 (със или без него) и бобина. Втори етап - запушен транзистор (отворен ключ) ток във веригата на захранващата батерия няма от къде да протече със или без въпросния диод D2. Пак ще повторя, отворен ключ-отворена верига. За ОЕДН през въпросната верига не може да се говори освен ако не пробие транзистора, т.е. ключа не се затвори пак, но пък за сметка на това през D1 това ОЕДН ще се подаде към зарежданата батерия и няма да доведе до пробив на ключа. Та освен ако по някакъв начин без наличието на D2 можеш да твърдиш че имаме затворена верига през зареждащата батерия когато транзистора е запушен, моля да го посочиш. Аз също се надявам, че явно си се объркал и допускаш фундаментална грешка.
Поздрави.
П.П. смяташ ли, че не съм наясно че диодът няма как да пропуска в двете посоки :). Просто тук няма какво да прави този диод (D2) когато транзистора/ключа е запушен/отворен. Единственото което може да направи този диод, ако е с високо пробивно напрежение, е да увеличи пробивното напрежение във веригата с цел да защити транзисторите, ако не дай си боже схемата се пусне без зареждана батерия.
Velektra:
dymelsoft не е така свързването, което си дал. Минуса на зарежданата батерия е към + на захранващата и диода остава към бобината. Както и да е. Подсказах някои неща, който разбрал - разбрал.
dymelsoft разбрах, че правиш или започваш бединито. Ако все пак решиш от любопитство пробвай и с диод(високоволтов), но само ако имаш захранване от акумулатор, не от ТЕС или друго мрежово захранване.
Михаил Кузмов:
След като най после си дойдохме на въпроса, (#557) що е то зареден-разреден акумулатор, тук или по добре там,
http://mazeto.net/index.php/board,120.0.html?PHPSESSID=03goks5ru1bne81b6quuss2r24 да продължим.
Без тия мерения "на око", върши-не върши работа ! Има точни и ясни критерий, електрически и химически !!
Както кажете ? Аз си зная някои от тях, не са ме подвеждали.
Поздрави !
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия