По отношение на ТТ (тесла трансформатор) има мнгоо да се говори, така че няма да го коментирам в момента. Ще споделя, че се изготвя специална тема, в която ще опишем нещата.
Поради техническите трудности за пулсиране на въздушни бобини с посочените напрежения в момента работя по макет при който спусъчните бобини са под формата на въздушни трансформатори подобни на Тесла трансформатор.
Преди време с
velstar обсъждахме какво може да се направи по въпроса. Има два варианта:
1. бърз мосфет, наносекунди импулс и голям пик. Мощните мосфети са с малко D-S съпротивление, но пък не издържат високи напрежения.
2. BU508 - 1500 волта, но пък по-бавен.
Рових се, стигнах до някакво средно решение - IRFBG30, 1000 волта, но 5 ома D-S. Според мен това е най-удачният вариант.
Въпрос на вкус, според мен си заслужава да се опита и да се пулсира само намотката, все пак това е въздушна намотка и няма голяма самоиндукция.
Според мен е най-добре да оставиш бифилярки за накрая, тъй като там е малко неясна историята.
ПС: Тетраедърното ТПУ въвлича два принципа: импулсен и вихров. И двата са "вихрови" реално, тъй като първият (импулсният) създава надлъжни вълни. Вторият е ясно защо е вихров. Трябва да се отбележи, че е много по-опасен.