stambata@ благодарим за споделения опит!
Чувал съм какви ли не експерименти, хора смъкват електромотори от фуражомелки по 5-10kW и правят кръгчета из двора, докато свърши кабела. На полу съединител и на 1-ва кретало някак си ...
Като цяло не е трудно да се монтрира електромотора и да се измисли някакъв контролер. Но проблема са батериите! => гоним максимална ефективност на електромотора и контролера, което прави трудна работа самоделните работи ...
Най-масовия тип конверсии включва BLDC електромотор + контролер + LiFePo4 батерии, за сега това е най-доброто. Обикновенно такъв електромобил се кара на 2-ра скорост. Но както се казва няма пълно щастие, понеже загубите от трансмисия остават - а те са доста сериозни .....
Другият вариант е използване на BLDC хъб ел. мотори в главините, продават се такива по 15kW. Но пък там пусковия ток е, а и има нужда от електронен диференциал ...
За да се повиши ефективността има нужда и от регенерация, за да има добра регенерация /за да могат акумулаторите да поемат цялата енергия от спирането/ се налага използването на едни големи ултра кондензатори....
Аз нямам финансовата възможност да направя такава конверсия. Ако имах с удоволствие бих си спреднал едно сузуки самурай, примерно - електричка.
За сега съм се спрял на електровелосипед, като най-евтин, без нужда от регистрация, данъци, граджанска и неуловим от закона и камерите.