Аз все още си мисля, че центробежните сили в по-горе споменатите два случая би трябвало да са равни. В последния ми експеримент има нещо озадачаващо - или имам теоретична грешка или сегашната теория не отчита някакви сили. Ще го оставя да поотлежи и пак ще го смятам наново. Теорията е тежка, има и програмиране на компютърни програми, което е много времеемко и при положение, че никой не ми плаща за труда - засега го отлагам за по-нататък.
Като стана въпрос за възстановяване на изтрита информация, ето какво мога да върна отново тук.
Иван Димов
Потребител
Публикации: 69
Re: CIP технология. Линейно ускорение чрез центробежни сили на Robert Cook
« Отговор #8 -: Днес 09.02.2011 г. в 06:30:17 pm »
Цитат
Промени
Тук не разглеждам CIP технологията, но понеже отново става дума за центробежни сили, не смятам за нужно да откривам нова тема.
Тъй-като повечето изобретатели почти не пускат работещи теории и експерименти в интернет, то поне нека да пуснем една теория, доказваща липсата на напречна сила при едновременната ротация и транслация на тяло. Идеята за теоретично изследване на това движение ми дойде от прословутата "тава" с 4 (четири) жироскопа, радиално разположени в нея. Там всеки жироскоп представлява въртящ се метален диск, намиращ се в периферията на тази "тава", която също се върти. Така движението с известно приближение може да се разглежда като едновременно ротация и транслация. Аз за мое улеснение съм разгледал въртящ се пръстен както се вижда на приложения файл transrotation.jpg Пръстенът се върти с ъглова скорост w и едновременно се движи линейно със скорост Vx. Всяка елементарна маса dm при това движение описва траектория като тази от точка А до точка В (начертал съм dm по пътя А-3-6-9-12-В). За по-голяма яснота нека се абстрахираме от всичко и нека си представим, че имаме само една елементарна маса dm и тя се движи по метален улей с формата на нейната траектория. Нека този улей-траектория да е закрепен на платформа, плаваща във вода. Така при движението ще се види дали тази платформа ще премести центъра си на тежестта. Аз първоначално смятах, че би трябвало платформата да се придвижи в посока -у. Разглеждам два вида сили, действащи върху улея при движението на масата dm. Едната е центробежната Fцб=mV^2/R, а другата е тангенциалната сила, действаща при ускоряване и спиране на dm. Тангенциалната сила е F=m.dV/dt Представа как тази сила действа на улея можем да получим от следния пример. Представете си, че тичате по някаква постелка върху пода. Ако започнете да спирате рязко, то постелката ще се задвижи спрямо пода и ще се хързулнете заедно с нея напред. А ако от спряло положение се опитате да се затичате много бързо, отново постелката ще се раздвижи и ще се набръчка зад гърба ви. По подобен начин като постелката ще реагира и нашата мислена платформа, плаваща във вода. На чертежа (transrotation.jpg) центробежната сила съм я начертал в точка 12, а тангенциалната сила е при точка В. За нас от значение са проекциите на тези сили върху ординатата у, тъй-като по х имаме симетрия, която води до анулиране. За по-голяма точност на сметките направих компютърна програма (с точност до 16-я знак след десетичната точка) и така сумирах всички елементарни импулси по у. В резултат се получи анулиране на сумарния импулс на центробежните сили (в посока -у) със сумарния импулс на тангенциалните сили (в посока +у). С други думи, колкото импулс печелим в посока -у от центробежните сили, толкова импулс губим в посока +у от тангенциалните сили. Или платформата няма да се задвижи по у ако върху нея се движи със скорост Vx въртящ се пръстен. Интересното при компютърните сметки се оказа, че скоростта Vx не трябва да надминава периферната скорост w.r на dm, защото тогава формулите излизат от линейност и не се наемам да смятам по натам.
В заключение, ако по-горе споменатата "тава" наистина има подемна сила, то тя се дължи на други сили, а не на центробежно-тангенциалните. Но аз бих бил доволен тези сили да са достатъчно малки, тъй-като те биха били в тежест на друг мой проект в тази област.
Прилагам и два файла - снимки на компютъра ми след като програмата е направила сметките. Vx=100 m/s, w=1500 rad/s, r=0.25 m, теглото на пръстена е 10 kg. Траекторията е в жълто, а радиусът на кривата е в червено.