Здравейте,
Първо искам да отбележа, че имам за цел да изработя ветрогенератор с любителска цел, но ми липсват познания и затова се обръщам към Вас. Предполагам, че на повечето от Вас ще им е безинтересно нивото на което се намира моята тема, но ще съм благодарен на всеки помогнал ми в начинанието.
Моята цел:
Изработка на ветрогенератор, който да произвежда ток за нощното осветление на вилата (4-6 енергоспестяващи крушки 11-18W) и в последствие ако системата се окаже работеща и надеждна да прехвърля осветлението на цялата вила.
С какво разполагам:
1. Ветровит район.
2. Алтернатор (тук е момента да си призная, че не знам дали е алтернатор или генератор) от трактор 24V - 26A.
3. ЮПС
4. Много желание
Какво съм решил до момента:
1. да поставя генератора на покрива на вилата (ето тук търся съвет) или да да го монтирам на стар бетонен стълб (не знам с каква височина е, но лежи на 20м от вилата и никой няма да го търси)
2. генератора ще е с три перки изработени от ПВЦ тръба. Ще потърся дебело-стенна около 10мм и смятам перките да са около 1000 мм дълги
( тук отново очаквам съвет)3. ще направя или закупя някакъв прост редуктор
4. от тук на сетне вече имам сериозна нужда от помощ.......това което си мисля е да вържа 2 акумулатора последователно и единия от тях да вържа към ЮПС-а (като ще ги въртя, за да съхраня по-дълго батериите) Ако някой има по-добри идеи как да реализирам схемата ще съм благодарен да сподели.
5. вече от ЮПС-а да си захранвам каквото е нужно.....
6. перфектният вариант е да монтирам някаква спирачка за този генератор, но тук също ми липсват идеи. Това, което мога да направя е ръчна механична спирачка, но не е вариант. Видях, че се продават устройства, които включват някакво натоварване, но това не ми е вариант, и също гледах един сайт (май американски) с един човек, който е направил електро-механична спирачка и май ще целя да намеря нещо такова......
Не целя да произвеждам кой знае какъв ток, на този етап просто искам да реализирам един проект и да видя, че работи и с времето ще го усъвършенствам, така че ако някой може да помогне ще съм му благодарен.
Поздрави на всички!