Здравейте valex,
вече толкова години се занимавам с магнити, но и досега не престават да ме изненадват. На времето, говоря за края на миналия век през 97-98, реших да направя реплика на двигателя на HJ. Намерих магнитите за цилиндъра, направих точно копие по данните от патента. Но не успях да намеря външните магнити. Тогава ми хрумна да си направя експеримент. Купих един хладилник. Сложих го на балкона. Апликирах го от вътре с алуминиево печатарско фолио. Увих цилиндъра с магнитите, както се пакетира месото, поръсих го целият със стружки и го провесих като суджук в хладилника. Известно време правих снимки, за да сверявам състоянието на стружките. Виждах че връхчета ставаха все по-заоблени. Това го отдавах, че отварях от време на време вратата и ставаше проветриво. Тогава реших следното, поставих на пода бяла гланцова хартия, заснех всичко и затворих хладилника за една година. Когато го отворих пода бе целият в стружки. Стенда който публикувах по-рано в "Темата за размисъл" е от 17 години, той е със стъпка 12 гр. Не е мръднала силата на избутване от тогава. Кажете ми защо в единият случай се размагнитва, а в другият случай силата на избутване остава същата, даже мога и да я променя в положителна насока, но това е друга тема?
Бъдете!!!
Иван