Отдавна подозирах, че популярните у нас всякакви модели на печки с твърдо гориво не са ефективни, и тъй като от 8 години отново се отоплявам с дърва и въглища, непрекъснато ме тормозеше факта за тази неефективност. Имам т.нар. "пернишка" печка (висока и тясна, само за отопление), и т.нар. "шпор" - готварската печка с големия широк плот отгоре - и виждам голямата разлика в ефективността на двата модела. Рових се преди време по доста сайтове, и за т.нар. "руски" печки включително...
Изводите ми са събрани като цялостно решение в разработката на Valspa.
Евала, приятелю!
Това е горивна система, при която се оползотворяват докрай горивните газове съдържащи се в дървата на клетъчно ниво. Но само за дървата. С въглища, тази система няма да функционира. За това пък е свръх ефективна и икономична само с дърва, вероятно и с пелети, които не трябва да са от свръх-дребни дървесни частици.
Единствената забележка, която мога да направя, е, отправена към кюнците на Valspa - изглеждат ми като от поцинкована ламарина (като тези на улуците). Ако е така, веднага ги смени с обичайните, защото при нагряване на поцинкованата ламарина се отделят отровни газове и ... някой ще даде фира!!!
А сайта, който дава Oneman e като златно находище!
Страхотни сте, момчета!
Поздрави!