Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Българският Магнитен Двигател "AMAG - Tornado"

<< < (31/52) > >>

Аtos:
С рийд ампули  ще е по-практично, и без това се въртят магнити...

Vetap:
Майсторе,
Имам тук един като тебе. Добър механик, но от електроника не разбира нищо. Най-напред му дадох схема за управление, след това му дадох информация за специализирани интегрални схеми.... тзъ... Най - после намерихме един кит - стъпков мотор + платка на добра цена, човекът си купи кита, заедно с мотора и сега е щастлив. Не знам дали ще можеш да намериш такова нещо в България, но повярвай ми това е решението за тебе. Китът изисква само захранване и един бутон ( ключ) за смяна на посоката. Скоростта се настройва с тример.
За актюатори тип "електромагнит", линейни ти препоръчвам да използваш машинки за заключване на кола. Те имат едно малко DC моторче с редуктор. Консумацията е около 300 - 500 mA в импулсен режим. Реверсивни са. Най - добре е да ги купиш от някоя "автомобилна морга".
Аз, след доста безуспешни опити да направя "напълно" магнитен мотор стигнах до извода, че е по - добре да насоча усилията си към електромагнитен вариант. Трябва нещо управляемо да "побутва".
Успех!

vesod:
Дали няма да може а се използва стъпков мотор от кола.

Vetap:
Щом искаш такава скорост, най - добре е да използваш електромагнити. Има електромагнитни преси с 300 - 500 удара в минута, но не трябва да се забравя, че масата на инструмента е 2- 10 kg. Изпращам ти малко информация за две руски преси, за да добиеш представа за конфигурацията на магнитната система. Потърси някой стар иглен принтер (или маргаритков) за да видиш как е направен електромагнита. Конфигурацията на магнитната система е от решаващо значение за бързодействието.
Относно електрониката: няма нищо особено - един транзистор в ключов режим. Таймер 555 може да се използва като буфер (max изходен ток 150mA) и като формировател на продължителността. Разработвал съм и схеми с форсиране на включването. Идеята е в първоначалния момент, когато трябва да ускориш котвата от статично положение да приложиш примерно 2 - 3 пъти по-високо напрежение, но за кратко време (за да не изгориш електромагнита) и след това да паднеш до номиналното. По този начин, след опитно подбиране времето на форсиращия импулс може да се повиши бързодействието до 2 - 5 пъти.  Не забравяй за обратния диод (ако нямаш вграден в транзистора).
Успехи!

edin:
С таймер, няма да стане. Иска се пълна автоматика. Днес купих датчик на Хол и рид ампула. Опитите продължават.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия