Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Система за самостоятелно електрозахранване на къща
oneman:
Браво toni11bg!
Моя съвет е да наблегнеш на турбината.
Тръбите, необходими да си вдигнеш пада до 5 метра ще ти излязат по-евтино от два допълнителни соларни панела.
Това ще ти осигури 350W допълнителна мощност денонощно/целогодишно, което дава доста повече енергия от 500Wp солари.
На денонощие ще имаш още толкова енергия, колкото получаваш сега +8kWh.
P.S. Може ли да дадеш линк към китайската турбина.
пламгаз:
Това, което си захванал заслужава поздравления! Така като гледам картинката и чета, при теб няма и мръсна канализация. Ако е така те съветвам да помислиш и за " биореактор за метан", с малко средства такъв тригенератор ще си спретнеш, че няма да ти се вярва. Що се отнася до топлата вода - вакуумно-тръбния панел "избива рибата" (при мен с панел от 30 тръби и 200л. бойлер ми прави водата над 90гр. на 70% от годината). За него мога да ти помогна с акъл и консумативи на заводски цени. Желая ти късмет и много успехи!!!
toni11bg:
Благодаря и на двамата :)
Valex, понеже спомена инвертора, пък мернах твои мнения в други теми, от което заключих че разбираш от трансформатори...Всъщност имам два инвертора, които могат да се превключват. Единия е 1000 вата, с модифицирана синусоида. Едни правоъгълни импулси. С него телевизорът бръмчи, помпата за парното - също, пералната въобще не иска да тръгне. Предимството му е почти нулевата собствена консумация. Имам и един инвертор 2000 вата, който е синусоидален - направо рисува кривата. С него всичко работи перфектно, но той има някакъв проблем с трансформатора. Като работи няколко часа на празен ход прегрява и изключва термозащитата му. Интересното е че ако работи няколко часа под товар не прегрява. Затова се налага да го включвам само когато ми трябва някакъв мощен уред - перална или ютия. Свършвам работа, и го изключвам. Това силно ме дразни, и искам да разбера какъв му е проблема. Предполагам, че когато е включен мощен уред, напрежението в акумулаторите пада, понякога даже под 48в, и трафа работи добре. Когато остане без товар, зарядът вдига напрежението на 55в и тогава започва да прегрява. Такова е моето обяснение, дали съм прав - не знам. Първичната намотка (дебелата) е навита с шина, като гледам около 12 кв, не много добре пристегната (инверторът е китайски). Имам идея да го занеса да го пренавият, и да му добавят няколко навивки. Но дали това ще помогне - ти кажи. Иначе проводниците са ми достатъчно дебели. Токът от реката идва по кабел СВТ 4х4 И съм го свързал 2х8. Кабелът е дълъг 100м. Токът, който тече е около 4А Падът върху кабела е около 1.5 - 2 волта - поносимо е. А кабелите между акумулаторите и инвертора са 12 кв.
Линк към турбината нямам, купих я от chepakov.com Но май вече не внасят турбини. Това с тръбите и аз го мислех, даже правих измервания с GPS. Проблема е че водопадът който е при мен е с пад около 2 м, а преди него и след него реката върви почти хоризонтално около половин км. Тръбите трябва да са поне 250мм, това ще струва майка си и баща си. Освен това не знам колко загуба ще има в такава дълга тръба. КАто придойде реката ще я напълни с пясък...Въобще - не става. Трябва да се оправям с тези 2 м. Намислил съм по-натам да сложа още една такава турбина, щот вода има бол.
Ето тук има снимки, на който му е любопитно.
http://toni11bg.snimka.bg/other/vila-chobaka.728398.29596395
oneman:
Всичко е много красиво при теб!
Измерването на височини с GPS e много грешно, за целта за която говорим.
Вземи един маркуч за воден нивелир и си провери сам денивилацията.
Ако реката пак е 'равна' може да излееш около 1м бетон над стена, пак ще си на кяр с 3 kWh/денонощие.
Даже ще имаш и по-голямо езеро пред къщата ;)
Като се вгледах в снимките стигам до извода, че си загубил 40-50 см пад от това, че си наклонил входящата тръба (ако системата е отворена отгоре).
Водата ще тече през тръбата ако е хоризонтална, стига горния и ръб да е под ръба на стената, (преливането).
Така де, това са си 1.5 kWh/денонощие. :D
Като гледм реката от снимките ти направо си плаче за Архимедова турбина. Току виж си започнал да продаваш на монополистите. ;D
http://www.youtube.com/watch?v=t6OQp7FGH8A
valex:
Много добре си направил всичко. Само една забележка: ще ти трябва ограда около реката заради детето :)
Може ли да се вдигне бента 0.5-1м?
Инвертора като не е натоварен работи на празен ход с много тесни импулси и от там може да се вдигнат загубите в трафа. По-скоро добре е да има някакъв постоянен товар. В смисъл да работи постоянно за хладилник,хидрофор,алармена система, и други .. Има ли вентилатор за охлаждане?
Въобще не опитвай да пускаш асинхронни двигатели на правоъгълен инвертор - ще прегреят само и ще изгорят. Ползвай го за обикновенни котлони, ютия,бойлер,крушки, неща с импулсни захранвания.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия