Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Система за самостоятелно електрозахранване на къща
toni11bg:
Iма вентилатор, да. Неговият си беше панелен, и се включваше с датчик. Аз сложих един по-слаб, тихичък, свързан постоянно, но това не реши проблема. Аз все пак мисля че има някакъв дефект в трафа, защото като поработи час-два, и се нагрее, трафа започва да издава стържещ звук, който се усеща и при уредите -пералната започва да бръмчи, телевизорът - също. Според мен причината е в самия траф, защото силовата част винаги е студена, въобще не вдига температура. Това за тесните импулси не го знаех, тези дни ще включа осцилоскопа и ще видя какво пуска на празен ход и ще пиша.
mzk:
Здрасти. В една фирмичка гледах модули за фотоволтаици, бяха на два етапа: 12-300в повишен, нестабилизиран, от 300-тя вадеха синус 220в, истински, та даже с преобразуване на Фурие (FFT), но не помня нищо повече. Ще им се обадя утре да ги разпитам и ако имаш интерес ми пиши на ЛС (за да ти дам координатите им).
А аз по принцип имам полуготов проект за инвертор с чиста синусоида (отново чрез ШИМ, но с повече периоди и таблица за прекодиране на сигнала), но надали ще ти върши работа. Ако някой друг от колегите е мераклия, нека ми пише, за да го придвижим напред!
valex:
toni11bg
Не се нахвърляй на фотоволтаици ако питаш мен. Имаш страхотния късмет да има течаща вода наблизо. Фотоволтаиците НЯМАТ никаква ефективност. Ефективни са само ако продаваш на енергото. Другия вариант е ако си някъде в Испания или Гърция :) . Водната енергия е постоянна, не зависи от времето и годишните времена. По-добре си вземи още една турбина за нисък напор и е добре генератора да е трифазен на съответното напрежение. С две ще имаш по-голяма сигурност и ще можеш да покриваш пикови натоварвания. Помисли и за защита от заледяване на потоците(примерно можеш да изолираш тръбите с вата и да има направиш някаква барака или кожух). Няма да ти е приятно в люта зима да замръзне тръбата (макар че е течаща водата - не се знае от пръските дали няма да се натрупа лед). В твоя случай общата идея е ползваш постоянна енергия от източник, а не от акомулатор. Акомулаторите са само за аварийни състояния. Имат ограничен брой цикли на зареждане и после им пада драстично капацитета. Има специални акумулатори за фотоволтаици които позволяват по-зверско използване, но са и на по-зверси цени :) .
Инвертора както казваш, че бръмчи може бръмченето да е от прекъсване на работата на транзисторите (виж на скоп дали тогава си е добре синусоидата) или нещо механично при загряване да не се получават някакви хлабини в магнитопровода или намотките. Така ми е трудно да разбера причината - само гадая. А това че е имало голям вентилатор означава, че е предвидено че грее. Сложи поне още един малък или пробвай с неговия си вентилатор дали работи.
И друго се сетих. Можеш да си вземеш само част от водната слънчева система и лятото да превключваш серпентината на бойлера към слънчевите панели.
За термодатчика : използват го за корекция на заряда акомулаторите в зависимост от температурата. Ако са на топло може и да не ти трябва. Не намерих параметрите на термодатчика :( . Иначе винаги можеш да го добавиш към системата .
mzk Ти говориш за фотоволтаик с микроинвертор. Аз съм правил опит за инвертор. Пиши в някоя тема каква ти е идеята.
coke2k:
Колеги, ако има интерес мога да пусна схема на синусов инвертор с печатни платки и хекс за пик контролер. Има само малка нужда от модификация. При добро разбиране може да се направи за колкото киловати е нужно. Пази батериите има стенд бай когато няма товар и синуса е идеален.
valex:
coke2k
Пусни в нова тема.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия