Няколко въпроса:
1. Колко би тежала такава конструкция. Ето какво съм разбрал (или предположил):
- метална рамка - тънък винкел, който да държи конструкцията; (около 10 кг.)
- многократно нагъната тръба с неизвестен диаметър - алуминиева (от къде?), медна (скъпо!), пластмасова (изолатор); (около 3 кг.)
- огледала - алуминиево фолио огънато по пластмасов профил или тънка (0.5 мм) ламарина; (около 2 кг.)
- флуид - вода, антифриз или някакъв газ? (около 2 кг.)
- кранове, фитинги и други монтажни неща; (около 1 кг.)
- защитно покритие - обикновено 3 мм. стъкло или плексиглас; (около 1 кг.)
На мене ми звучи към 15-20 кг. Това ми е доста тежко и за монтаж, и за носене на стената.
2. Какъв флуид смяташ да ползваш? Водата замръзва при отрицателни температури и прави пара над 50 градуса, антифриза разяжда с времето металите и съединенията (а и е скъп), газ (не мога да си представя какъв)...
3. Колко такива панела според тебе ще трябват? Т.е. какво ще топлиш - радиаторна система, бойлер или нещо трето?
4. С какво ще движиш флуида? Най-простото е помпа, която работи с ток - колко би харчила при нон-стоп работа? Ако има други методи - сподели ги.
5. Вертикалната конструкция на стената е добра идея. Но така слънцето ще пада под ъгъл и няма да "черпиш" на максимум от силата му - имаш ли решение на този проблем?
6. През зимата какво ще правиш със системата - ще я източваш ли, ще я спираш ли да тече... Чини ми се, че през зимата ще те охлажда, ако не я спреш да циркулира....
Струва ми се, че това са все практични въпроси по изработката и използването на тази система - надявам се, че имаш отговор на тях!
Иначе и аз съм се замислял да слагам такава система, но от купешките, които за жалост са доста скъпи.... А и биха заели доста част от балконите, защото са под ъгъл (а аз нямам покрив на който да ги сложа - живея в блок).