Здравейте колеги искам да покажа на всички какво правя в момента а именно панел за топла вода от един лист стар радиатор.
Размерите на радиатора са:
височина 65см дължина 138см.
Заварих му една муфа 1/2 и една тетка 1/2 в 2-та противоположни края, като предварително остъргах цинка от водочастите понеже като се заварят заварката се пука заради цинка и не си купувайте нови а използвайте стари, те са по-дебели и понасят заваряване.
Направих
метален кафез в който да влиза радиатора, на който отпред ще има стъкло за да го пече слънцето и понеже ще е вертикален а не наклонен от
задната страна ще има фибран за да не топлоотдава към стената.
Кафеза направих от ламарина 2мм от рамка на стар огромен метален прозорец, който от много години стои и гние на село и не става за нищо освен за скрап.
Профила му беше идеален за целта.
Поставих
сферичен кран 3/8 (размера му е такъв защото имах такъв под ръка иначе 1/2 е идеално) в
долния дясен ъгъл на радиатора където бях заварил тетката понеже системата ще е пълна с вода и трябва да се източва зимата. Махнах му дръжката и заварих една гайка със същата резбичка, на една арматурка на която направих водач от по-голяма гайка и я заварих на кафеза, направих отвор на капака, през който да излиза арматурката и направих фрезинг за отверка за да може крана да се
втърка лесно с отверка без да се разглобява нищо а останалата част от отвора ще запълня със силикон, ако не намеря гумичка за ламарина със същите размери.
В крайна сметка се получи
това, малко недодялано до момента но след шлайфане на заварките, фибрана и ламарината отзад, стъклото, силикона и боята смятам, че ще върши работа.
С него мисля да загрявам 80л. бойлер който е със серпентина.
ПП. Ако имате идеи за подобрение ще се радвам да ги чуя. След всяка следваща стъпка ще поправям 1-вия пост и ще го актуализирам и ще слагам дата за да се получи непрекъснат от начало до края и ще пускам нов пост с датата на актуализацията смятам, че ще стане доста интересна тема за всички.
29.07.2013г.След поредното дълго замразяване на проекта най-накрая намерих малко време да го продължа.
И така:
Взех ламарината от стария бойлер, който дадох на вторични и я опънах като я поставих на гърба на металната конструкция. Боядисах всичко в черно. Купих тръба с фи 20мм. външно (половин цол се води, отидох със шублера и си я избрах) и изолация за нея с размери 9х18. Вкарана в-у тръбата с изолацията общо диаметъра ми стана 38-40мм. Измерих дължината до бойлера и направих наклон от 23см на всеки метър и се започна с къртенето. Започнах да правя канали дълбоки 60мм и високи 50-60мм. Смятам на топлата вода да е толкова голям наклона, а на студената да го оставя сантиметър на всеки метър за да може циркулацията на водата да е по-лесна.
01.05.2014След като изкъртих стените положих в тях тръбите и замазах отгоре за да не си личи, след промяната на конструкцията реших, че трябва да може да се сгъва за зимата (за да не се трупа сняг и да строши стъклото) и да се опъва лятото. За целта направих панти от винкел една тръба с вътрешен диаметър 12мм (не знам как се води на цолаж но и тя е водопроводна) които намерих в мазето.
Както казах по-горе за матова черна боя реших да разредя боята с газ за осветление но нещо не се получи, явно не я правят както едно време и тъкмо щях да купувам матова боя и комшията вика разреди я с малко вода и я разбий хубаво и ще стане матова. От начало викам тоя луд ли е нищо няма да стане но наистина се получи идеално черно матово покритие на радиатора. Всичко беше готово остана само да го монтирам.
Измерих горе-долу пантите и пробих 4 отвора в стената в които забих анкерни болтове 12х250мм.
Стегнах пантите към тях и поставих металната рамка.
Два дни висях на едно въже което бях завързал на таванската стая, която се пада отгоре за да мога да монтирам всичко и резултата беше на лице.
Вчера и днес бяха горе-долу слънчеви дни с разкъсана слаба облачност при температура на въздуха 22 градуса водата в бойлера беше загряла до 52 градуса и двата дни.
Все още не съм сложил изолацията отзад и не съм запушил отворите от монтажа с пяна (за да не истива като духа вятър) предполагам, че тогава ще вдигне по-висока температура а лятото когато температурите се повишат още ще видим до колко градуса ще стигне.
Слагам линк с всички снимки, който иска да ги разгледа.
http://vaza.snimka.bg/experiment/sl-nchev-panel.744748.30147688