Схемата има много приличен вид, Иване, (вкл. и останалите), но не отговаря на реалността, т.е. принципа, който съм намерил за този модел (137) е друг.
Махни втората "спирала", остави само една хубаво заоблена синусоида - по която са наредени магнитите на вала. И - много важно!!! - половината магнити от синусоидата са с единия полюс навън, а другата половина - с другия полюс.
Движението на актюаторния магнит е двупосочно, но "разтеглено" като синусоида върху синусоидата на валовите магнити НЕ СЪВПАДА с нея. При еднаква честота на двете синусоиди, актюаторната е изместена с определен градус и в ГМТ и ДМТ. Освен това и амплитудата на актюаторната синусоида е по-голяма... с малко, но ПО! - на първата схема в синьо е синусоидата на валовите магнити, а с червено е на актюаторния магнит. Заиграх се с една готова схема, затова не можах да направя амплитудата на акт. магнит по-висока, респ. по-ниска от ГМТ и ДМТ на валовите магнити.
И най-важното: Актюаторният магнит (даден в цвят при твоята схема) трябва да си взаимодейства САМО с магнитите от един ред на вала. Така той ще измести позицията си към средна точка на синусоидата на магнитите с които си взаимодейства - виж на моята схема. Така както си го дал ти, ще има "магнитно зацепване" и вала няма въобще да мръдне.
Оттук следват голямо множество под-варианти на конструктивни решения. Това с актюаторния диск не е удачно въобще. Руши конструкцията. И въобще вече съм "забравил" за него. Има огромни загуби от триене и дисбаланси и при непрецизно техническо изпълнение се стига неминуемо до саморазрушение, поради огромните сили с които си взаимодействат магнитите.
В момента (вече съм го казал) разработвам 4 версия (с Гърбици) на тази принципна постановка, която просто не съдържа споменатите конструктивно-механични проблеми.
И те моля, не ги надписвай твоите схеми с моя никнейм, че утре някой ще си помисли, че аз съм ги правил тези схеми и нарочно съм внесъл заблуда.
Поздрави!