Искам да направя малка забележка на някои колеги. И аз съм учил в МЕИ, но това не ме прави по-умен от другите. Няма нужда да се парадира кой колко суха информация е преработил в образователната ни система.
Забележката Ви не се приема колега! Ако сте учил в МЕИ по добре си отворете добрите стари хартиени учебници и си припомнете някой основни неща, щом искате да се занимавате с машини. Тук не става дума за парадиране, а за фундамент който всеки уважаващ професията инженер трябва да притежава.
Тук говорим за творчество и трябва да си ценим времето.
Човек който си цени времето, трябва наистина да притежава по-горе споменатият фундамент и да го прилага, без да се мотае да открива всеки път топлата вода!
Само при тези условия може да има творчество според мен, в противен случай се разсейва енергия с търсенето и постоянното откриване на вече открити неща!
Лично моето мнение е че ако тази енергия се вкара в творческия процес КПД-то на същият ще се увеличи! Не мислите ли така?
Ако някой е по-силен в дадена област, то друг повече го бива другаде. Нека да търсим положителното за да го намерим най-сетне.
Тук вече съм напълно съгласен с вас, всеки трябва да работи в областа която е най-силен, само така всеки може да намери своето положително НЕЩО!
На мен силата ми е в механиката, не ми е проблем да превърна Нютоните в килограми. Но не ми харесват усложнените формули за придаване на важност. Какво толкова сложно е да кажеш, че лагерът издържа определено радиално натоварване и има даден живот. Това може да се илюстрира с една графика само. Но явно много хора трябва да "разпъват локуми" за да се прехранват с тях.
Колега, казвате усложнени формули?
Имам простичък въпрос:
Как си представяте графиката за ~10К изделия каквато e примерно номенклатурата на една компания за лагери, всяка от тези графики трябва да отразява:
Тип на натоварване, пулсиращо или знакопроменливо
Честота на натоварване, времена за спиране, околни температури, смазване
Коя гривна се върти (вътрешна или външна),
Съотношение радилано - аксиално натоварване и сигурно има още параметри за които не се сещам в момента.
Е как би изглеждала според вас такава графика?
Не мислите ли, че една простичка функция със съотвените коефициенти която описва физичният процес би била много по-удобна и по-полезна за може би хилядите условия за приложение на търкалящите лагери?
Незнам защо си мислите че някой си разпъва локуми за да си придава някаква важност.