Здравейте, от доста време чета и разглеждам, дори бях почнал да си правя Трансформатор на Тесла преди години, тия дни имах повечко свободно време та реших да се позанимавам. Схемата по която тръгнах е тази
За захранването използвах трансформатор с намотка ~25V за отоплението и ~50V за захранването.
Вторичната бобина е навита на стъклена тръбичка от реотан 10мм, около 800-1000 навивки с проводник 0,4мм. Първичната намотка е с 12 навивки 1мм проводник.
Схемата тръгна добре...
Но нямаше искрене, помислих си че е заради ниското захранващо напрежение.
После малко промених схемата, като добавих 5k резистор към 2-ра решетка, също добавих кондензатор 100n и 50ома резистор към катода. Пуснах схемата на по-високо захранващо напрежение (около ~200V, изправено с кенотрон). След малко играчка с проводника, който ползвам за кондензатор към вторичната намотка и променливия въздушен кондензатор, се появи така очакваната малка искричка.
Порадвах се малко на искричката, дори си запалих цигара от нея.. След малко започнах да изключвам работни лампи, уреди и след като изключих поялника и искричката ми изчезна
. Опитвах се да променям въздушния кондензатор, кабела който ползвам за кондензатор около намотката и няма искричка.. включих си пак поялника доближих отверка и искричката се появи.. Поялника ми е със самоделно симисторно управление, моля за съвет как да накарам цвъчката да си вади искричка без да си държа поялника включен..
Благодаря ви предварително, малко дълго стана, надявам се не е проблем..