Уважаеми Съфорумци,
влязох във Форума с мисълта че това е Форум за добив, съхраняване и използване на енергия. Не допусках, че е Форум за пилеене на енергия било тя топлинна, електрическа, психическа или друга.
Това с пилеенето го можем, всички. Нека покажем че можем да я добиваме, но с дела, в живота истински. Ако някой е направил нещо истинско и стойностно, чудесно, да го покаже, ще го аплодираме !
Но да го покаже действащо, не на думи, не на хартия като проект. На хартия всичко работи перфектно.
.... по делата им ще ги познаете ..... останалото е от лукаваго ........
ELEKTROS , приятелю, ще стигнем и до електромобила EL PUNTO, тогава ти ще си първа цигулка, но да караме подред.
Връщам се към темата СЛЪНЧЕВО ПАРНО.
VALEX това което ми пишеш е само икономическата страна на проекта. За да имам цялостна представа, за да мога да дам полезни и смислени съвети ми трябва повече инфо. Проекта на жилището или сградата, покрива, двора, да се пресметнат броя на колекторите, дължината на тръбите, обема на буфера и т.н. и т.н. Иначе може да се заблудиш. Като правило за отоплението на апартамент се изразходва по малко енергия, отколкото за къща.
Относно топлинните загуби в буфера, отново се вземат незнайно от къде данни, които нямат НИЩО общо с реалността. Давам за пример моя случай. Буфер 500 л. обвит със стъклена вата, положен в шахта с дълбочина 2,5 м. Отгоре дървен капак, под него листове стиропор дебели 8 см. всичко това е на двора, извън къщата.
ВЪПРОС: ако буфера е нагрят до 40оС, в зимен ден нощна темп -3-4оС, дневна темп. +2+3оС и ако не черпим топлина от буфера, колко ще са загубите, с колко градуса ще спадне температурата на буфера за 24 часа ?
ОТГОВОР : в следващия пост
Ако искаш да се отопляваш, НЕ МОЖЕ без буфер. Отделен е въпроса за обема му. Ако солара е само за битова топла вода, ДА тогава бойлерът е буфер.
Може да се вкарва топлина направо в радиаторите, но чрез топлообменник (ти спомена за пластинчат). Така през зимата печелиш около 1 час или времето за което се загрява буфера.Но се усложнява управлението. Едва ли ще намериш готов контролер за топлообменник. Ще трябва да правиш специализиран софтуер. И аз съм мислил за това, но при мен с топлообменника стават три топлоизточника. Много се усложнява управлението.
Аварии. Имам една, но сериозна. През зимата на 2012 г. , 30 януари през нощта, темп. спадна до -20оС. Етилен гликолът замръзна. Сутринта грейна едно слънце и . . . замръзналата течност се размрази там където огря слънцето, разкъса свръзката между две тръби, като тапа от бутилка. Разбрах че има повреда едва когато темп. в колекторите достигна 100оС. Слава Богу, че тръбите се разкъсаха, иначе колекторите щяха да се спукат. Отървах се само със загуба на 15 л. етилен гликол. Възстанових свръзката и долях етилен гликол с темп. на замръзване -35оС, почти концентрат. Друга авария нямам. Препоръчвам етилен гликолът да е с концентрация поне за -25оС изглежда аз съм го разредил до -15оС, затова е замръзнал.