Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (36/103) > >>

miro13:
Отговарям бързо-топла вода с фв.няма смисъл да правиш-кпд е 13%,а с вакумните колектори-70-75%.Разликата е разбиваща.Слънчевата ми е 12м2- имам топла вода(бол).За акумулаторите-трябват си ми-нощна птица съм.Съжалявам,че преди години при модернизацията на АТЦ акумулаторите(с дълбок заряд,в стъклени банки,с резерви стотици кг. плочи \чисто олово\) си отидоха за скрап.

ELPUNTO:
Лятото свърши . . . носи се аромат на печени чушки, туршии и ракии . . .  :)
Задава се отоплителният сезон 2015 - 2016 г.
За мен той вече започна.Дъждовните и облачни дни в края на септември
са причина да включа газ парното.

Днес 01 октомври край София беше слънчево.Т* в буфера достигна 62*C.
Вечерта включих Слънчевото парно, то ще отоплява стаите през нощта.

Според американските метеоролози 2015 г. е НАЙ - ТОПЛАТА от 1880 г. до сега в планетарен
мащаб.  ???
Аз нямам такива впечатления, поне за БГ.Според мен това си е една нормална, средно статистическа година.Но аз водя статистика за слънчевите дни, не измервам Температурата
и нямам данни.Моля, ако някой колега има домашна метеостанция и измерва  Т* , да коментира, дали през 2015 г. средногодишната  Т* е по-висока от обичайната.   

Желая на всички слънчева и плодоносна есен !

ELPUNTO:
Вече трети ден край София има ясни слънчеви дни.Но нощем Т* става -2 -3* С.
Слънчевите системи работят на MAX.Към 11:00 часа в буферния съд Т* е 38* С и Слънчевото парно започва да работи.То отоплява къщата до 20:00 часа.Слънчевото парно заедно с Домашната ел. Централа (ДеЦ) произвеждат над 20 кВт топлинна енергия.Произведената енергия използвам само за отопление.

От началото на 2015 година до днес Слънчевото парно - Соларът е произвел над 2 200 кВт топлинна енергия, която е оползотворена от домакинството.
Соларът и ДеЦ произвеждат енергия FREE и осигуряват добър топлинен комфорт през тези есенни дни  :)

ELPUNTO:
Днес сме 15 ноември, средата на месеца.
Ноември се оказа до сега по - топъл от октомври и
по слънчев от септември.
Ноември има толкова слънчеви дни (13 дни) колкото през целия септември.

Слънчевото парно и Домашната ел. Централа (ДеЦ) работят на  МАХ.
Включвам газ парното само нощем и то работи до 08:00 ч. сутринта, т.е.
16 часа жилището се отоплява от Слънчевото парно и ДеЦ  FREE   :)
Т* в стаите навсякъде е над 20* С през цялото денонощие.

Не е за вярване, но е факт! Цената на 1 куб.м. природен газ спадна!
За октомври цената на природния газ за битови нужди на 1 куб.м. е около 0,80 лв.
През септември цената беше над 1 лв.

Желая на всички топли и слънчеви есенни дни !

шоп:
ELPUNTO, чест и почитания за ентусиазма и най-вече за желанието да споделяш. От доста време чета с интерес всичко свързано със слънчевото отопление и подгряването на БГВ.

Притежавам самоделни слънчеви вакумни колектори, които до седмица подгряваха почти 1200 литра БГВ и след като ноемврийското слънце се оказа толкова благосклонно включих и две подови отопления:-)

Обнадежден съм, живот и здраве догодина ще увеличавам постепенно м2 колектори и обем на загрят флуид.

Имам намерени да направя и  любителски сравнителнителни  тестове между плоски медни селективни колектори и вакумни с  U тръби, а защо не  и прости вакумни термосифонки:-)

Поздрави на всички фенове на безплатната и екологична енергия.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия