Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (39/103) > >>

шоп:
Не съм съгласен...една ЖП цистерна с обем 50-60м3 не е никак скъпа и е малко над цената на скрап
( желязото сега с много ниска цена) Ватата също е на символични цени. Купих чисто нова циркулационна трифазна помпа сигма 2" за 20 лв...Имам хале в което да вкарам 1-2 ЖП цистерни, изолацията не трябва да е голяма, защото халето е отопляемо. Всичко е въпрос на желание. С една термопомпа може да изтискаш градусите в буфера до 10 ина. Да не забравяме и слънчевите дни, когато буфера ще се зарежда.
И най-важното. Свободата, а тя наистина не е евтина. Направо е безценна.

Натриевиат ацетат не е скъп, но някак си химията не ми е по-душа.

PyroVeso:
@шоп
Идеята е добра (мислил съм го като закопан подземен басейн), но за едно грешиш - изолацията трябва да е ЗВЕРСКА (30-40 и повече см. от най-добрите материали като Неопор) за да задържиш топлината за повече от няколко дни...

@dmitarp
Ако си зачел по-задълбочено за системата с натриевия сулфид, би трябвало да си забелязал, че в нея няма никакъв въздух и/или инертни газове, а само водни пари с налягане около 0,1 бара и температура на кондензация около 10'С. И там, както и при натриевия ацетат, реакцията трудно може да се нарече "химична", тъй като става въпрос са присъединяване и отделяне на кристализационна вода (лиганд), без това да нарушава химичната ѝ струтура.
Мен повече ме притесняват две неща:
1. Кристалите сулфид поглъщат влагата през повърхността си, т.е.цялата купчина сулфид в казана трябва да е добре "аерирана" - не можеш просто да я насипеш и да я забравиш... А това предполага примерно множество тръби, всяка с множество дупки по стените, набити до дъното на съда по една на всеки 10 кв.см. от повърхността, или нещо подобно;
2. Преди повече от 30 години са направени словом и цифром ДВЕ подобни експериментални инсталации и оттогава досега, въпреки огромния ентусиазъм... нищо! Сигурно си има някакви доста основателни причини за това...

ELPUNTO:

--- Цитат на: шоп в Януари 08, 2016, 08:27:08 am ---. . . . . . .
ELPUNTO, продължавай напред, много хора четат без да пишат. Не си ли мислил за добавяне на още колектори? Да сравниш добивите и с вакумни колектори?

--- Край на цитат ---

шоп разбира се, че съм мислил за добавяне на топлинни колектори към Солара.Не съм добавил защото не съм решил въпроса с излишната топлинна енергия т.е. как да складирам излишната топлина произведена през лятото от Солара.

Плоски колектори или тръбни ? Сравнение ?
Този въпрос стоеше пред мен през 2009 г. когато започнах да изграждам Солара.Тогава нямах никакъв опит и не знаех какви колектори да
избера  ::) Един търговец на немски колектори ми даде съвет да избера плоски колектори, послушах го и не съжалявам, той бе прав.
Защо ?
Защото поддръжката на плоските колектори е ПО ЛЕСНА от тръбните.Край София през зимата вали сняг и то десетки пъти.
Когато спре снега, на следващия ден около обяд, когато снегът се размекне, той лесно се свлича по повърхността па плоските колектори.
Аз само го подбутвам с метлата и греблото и снегът се свлича.Това че плоските колектори имат по лоша топлоизолация от тръбните в
случая е предимство, защото по нагрятата повърхност снегът лесно се свлича.Аз писах за това в началото на темата (пост #3).

Плоските панели са за предпочитане пред тръбните в географски райони, където вали сняг и има зима. Причината е проста (не е високата цена на тръбните), тя е в лесното обслужване на плоските панели. Когато падне сняг и натрупа 20-30 см. (в София стига и 50 см.) върху панелите, почистването на снега от плоските панели е много лесно. Аз просто изчаквам снеговалежа да спре и на следващия слънчев зимен ден, когато слънцето към 11 часа е затоплило стъклото на панелите, снегът започва да се свлича сам от гладката повърхност. Аз само помагам с греблото и метлата на снега да се свлече от панела. Това упражнение ми отнема 10-30 мин. За един зимен сезон се налагат 8-10 почиствания (може и повече).
Почистване се налага и заради праха. Замърсеният въздух, особено в градска среда, покрива колекторите със слой лепкав прах. Желателно е измиване на колекторите през 30 дена.
ВЪПРОС към радио Ереван : Как се почистват 60-80 стъклени вакуумни тръби от сняг, лед и скреж ?
ОТГОВОР на радио Ереван : НИКАК ! Чакаш този който е пуснал снега да си го прибере .     

С днешна дата също мисля така.Там където има зима и вали сняг плоските колектори са за предпочитане.
По черноморието, в южните райони на България, няма сняг или вали малко и бързо се топи, тръбните колектори са
за предпочитане.

шоп ти ползваш тръбни колектори, разкажи, как ги поддържаш през зимата и лятото.
Ще бъде полезно и други колеги, които имат слънчеви инсталации, да споделят опита си с поддръжката.

шоп:
ELPUNTO,  възхищавам се на вашите соларни  установки и желанието да ги споделите с хилядите четящи и желаещи да направят нещо сами. Позволете да не се съглася с Вас и търговеца на немски колектори. Имам 3 самоделни вакумни  колектора с над 70 тръби. Изпаднаха ми и 10 бр плоски медни селективни колектори по 2.7м2 всеки. Монтирах вече два за сравнение. Може би това което е споделил с Вас търговеца важи при монтажен наклон от 45 градуса. Така имаме универсален добив за нашите географски ширини. Разбирам този ъгъл на монтаж ако имаш 1-2 колектора и целим 6 месеца добив годишно.

Аз подхождам коренно различно: 72-75 градусов монтаж. Така имам най-ефективен добив, когато имаме най-неблагоприатното слънцестоене  и нямам излишък енергия  през дългите летни дни. Нещо повече имам монтиран вече вертикален 90 градусов монтаж на вакумен колектор ориентиран изток-запад. Засега няма да споделя данни, но съм обнадежден. Да не се окаже, че е по-ефективен от монтажа южно изложение:-))

На въпроса как чистя сняг- отговора е НИКАК. При 75 градусов монтаж не се задържа сняг. Този нетрадиционен ъгъл на монтаж освен лятното прегряване елиминира и задържането ня сняг:-)

ELPUNTO, аз съм определено парктик, нямам време да замервам и да изразявам всичко таблично, аналитично и графичично както Вас. Просто материята ми е суха и не ме влече. Разчитам на усета си и добивите, кото регистрирам с дигитални термометри и водомери.
Затова и попитах дали няма да направите сравнението между плоски и вакумни.

П.П. между другото работя над вакумен колектор с U тръби, който би трябвало да сложи в джоба си дори и най-скъпите  и ефективни немски колектори:-)) Ще споделя скоро
Поздрави на всичко соларни ентусиасти. Днес над София е рай и имам над 600 литра вода на 48 градуса от слънцето, пуснал съм и подовото и въздушно слънчеви отопления.

ELPUNTO:

--- Цитат на: шоп в Януари 09, 2016, 03:21:17 pm ---ELPUNTO,  възхищавам се на вашите соларни  установки и желанието да ги споделите с хилядите четящи и желаещи да направят нещо сами. Позволете да не се съглася с Вас и търговеца на немски колектори. Имам 3 самоделни вакумни  колектора с над 70 тръби. Изпаднаха ми и 10 бр плоски медни селективни колектори по 2.7м2 всеки. Монтирах вече два за сравнение. Може би това което е споделил с Вас търговеца важи при монтажен наклон от 45 градуса. Така имаме универсален добив за нашите географски ширини. Разбирам този ъгъл на монтаж ако имаш 1-2 колектора и целим 6 месеца добив годишно.

Аз подхождам коренно различно: 72-75 градусов монтаж. Така имам най-ефективен добив, когато имаме най-неблагоприатното слънцестоене  и нямам излишък енергия  през дългите летни дни. Нещо повече имам монтиран вече вертикален 90 градусов монтаж на вакумен колектор ориентиран изток-запад. Засега няма да споделя данни, но съм обнадежден. Да не се окаже, че е по-ефективен от монтажа южно изложение:-))

На въпроса как чистя сняг- отговора е НИКАК. При 75 градусов монтаж не се задържа сняг. Този нетрадиционен ъгъл на монтаж освен лятното прегряване елиминира и задържането ня сняг:-)

. . . . . . . . . . . . . .

--- Край на цитат ---

шоп моят Солар е с 4 бр. колектора, ноклонът е около 45 градуса.Много пъти писах, че Соларът работи целогодишно
т.е. пролет, лято, есен и зима.Разбира се когато има слънце.  :)
Този наклон е добър за пролетно - есенния сезон.Лятото имам излишък от топлина, а зимата . . . зимата като правило има малко слънчеви
дни.Не съм променял наклона, възможно е да има и по добър  ::). Затова ти благодаря за споделената информациа от твоя Солар.
Вертикалния монтаж на тръбните ти колектори ме впечатли много.  :o

На 16 и 17 януари наваля много сняг, зимата напомни, че я има, въпреки "глобалното затопляне".
Край София снежната покривка достигна 40 см.
Пускам снимков материал за моите плоски колектори затрупани с 40 см. сняг, както и за тръбните колектори на съседа, които
са на покрива и вероятно доста време ща са под снежен калпак.
Започнах да почиствам моите колектори и при първия слънчев ден те ще работят и ще дават топлина FREE  ;D

В същност Соларът още днес 17 януари започна да се затопля, въпреки оскъдното зимно слънце.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия