Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
шоп:
Мойте си работят и без почистване. Снимка отпреди 2 минути правена от терасата ми.
А аз съм в София и при мен има 40 см сняг, но 75 градусовият монтаж не позволява такова задържане на сняг.
ELPUNTO:
--- Цитат на: шоп в Януари 19, 2016, 08:55:50 am ---Мойте си работят и без почистване. Снимка отпреди 2 минути правена от терасата ми от терасата ми.
А аз съм в София и при мен има 40 см сняг, но 75 градусовият монтаж не позволява такова задържане на сняг.
--- Край на цитат ---
шоп поздравления ! Ти си решил въпроса с почистването от сняг !
Аз чистих повече от час снега върху топлинните колектори.Но не съжалявам . . .
Днес 19 януари, към 11:00 ч. облаците се разкъсаха и в 11:30 ч. грейна януарско слънце ! ;D
Колекторите, почистени от снега започнаха да поглъщат слънчевите лъчи и да нагряват водата в
буферния съд.Т* на водата в буфера сутринта бе 22*С, а към 14:00 ч. водата в буфера стигна 39* С, изключих
газ парното и включих Слънчевото парно.Соларът отопляваше къщата до 16:00 ч.
Когато изключих Слънчевото парно, в буфера имаше 36* С.Оставих няколко градуса топлина неизползвани,
защото прогнозата за 20 януари е за слънчево време.Това значи че слънцето към 11:00 ч. на 20 януари
ще загрее водата в буфера до 38* С и слънчевото парно ще отоплява къщата от 11:00 ч. до към 17:00 ч. FREE ;D
Общо днес, 19 януари Соларът произведе около 12 кВт/часа топлинна енергия.От тази енергия 5 кВт/ч бе вкарана в къщата
като топлина, останалите 7 кВт/ч се акумулираха в буферния съд и останаха неизползвани.
juliang:
Идеята на Шопа хич не е лоша. При ниското зимно слънце почти вертикалния колектор разположен "изток-запад" дава най-голяма площ рано сутрин и късно следобед - времето в което ти е нужна най-много топлина. Посред пладне ако има слънце сградата ще се стопли и през прозорците (а и темп. навън е най-високата през деня), а през лятото когато колектора не е в оптимална позиция не ти трябва чак толкоз топлина.
Бонуса със самопочистването на тръбите също не е за изпускане...
шоп:
Идеята за вертикален монтаж на вакумни тръби с огряване изток-запад не е е моя. Американци и руснаци я практикуват, а на мен идеята ми бе подсказана от български колега.
Ето една снимка на такъв монтаж. Освен предимствата, които juliang отбеляза, да не забравяме и защитата от градушка и монтаж на места, където южен монтаж не е възможен.
Аз съм подготвил един малък 15 тръбен колектор за такъв монтаж и при него ще има нещо ново, което според мен не правено досега. Надявам се идеята да е добра и работеща.
А ето и снимки от вчерашният студен и слънчев ден в София. Въздушното отопление вкарваше загрят до над 70 градуса въздух в къщата ми.
getca:
Здрасти, шоп !.. :)
Поздравления за ентусиазма и полезното инфо. Прегледах ти темите и в другия форум. За въздухаря на каква височина вземаш студения въздух за подгряване и съответно на каква вкарваш подгретия. Имаш ли вече резултати от акумулиране на енергията му лятото чрез топлообменника от авторадиатори. Една идея - можеш да пробваш усукани като тирбушон ленти от плаки, които пъхаш в стъклените пури. Интересно дали ще има подобрена ефективност от турболизирания въздух.
ELPUNTO, привет, интересува ме какво става с водата в буфера при тия ниски работни температури (до 40град). Четох, че се развивала някаква гадна бактерия, опасна за здравето. Отделно налепена по топлообменните серпентини може да намали ефективността им. Препоръчва се периодично загряване над 55-60град, за да измре тая гад. Също така ми е интересно как работят радиаторите при такъв нискотемпературен източник. И накрая, би ли драснал една схемичка на отоплителната инсталация. Определено е по-ясно от писаниците :)
Поздрави !..
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия