Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
шоп:
;D
ше получите идеалната имплозия, вместо евтин и идеален солар.
Според мен китайците са го измислили, по-евтино от техните елементи няма
Vector:
Естествено ще трябва да има бленди-подпори ,като това по никакъв начин няма да възпрепятства работата на солара. важно е единствено гофрето да не се опира в стените а да е в вакум.даже за по евтино може да се направи с бирени кутийки като това ще улесни циркулацията на въздух .една турбина и готово...
шоп:
Vector, ще се радвам да опитате и да споделите резултатите с фотоотчет:-)
Когато долара бе под 1.45лв и една тръба ф58х1800мм бе 5$ се запасих с достатъчно количество тръби. При мен на дневен ред не бе да свалям допълнително разходите, а да се възползвам да направя за един месец максимално количество колекторно площ. Успях да направя за месец няколко колектора с над 110 бр тръби. Тази година се надявам на повече!
Не забравяйте, че не всичко е вакум и тръби. Трябва да има и абсорбер, а китайките по 5$ са със селективно покритие.
Успехи и не забравяйте да споделите успехите си.
getca:
шоп, привет, как ти се вижда цена от 480лв за 10-тръбен колектор U-pipe с площ около 1м2? Правят ги в БГ, едно село до морето. U-pipe-а е от 8мм медни тръби, а колекторните са пак мед Ф22мм. Чувал ли си за някой да ползва техните колектори и евентуално мнение? Ако връзките на тръбите са направени добре, това би било доста добро решение за една домашна система от няколко панела, акумулираща енергията в голям буферен съд. Е, ще ми се и на мен да сътворя панел като твоя с неръждаемите U-pipe, но трябва време, а при сегашните цени на тръбите и неръждаемото гофре не знам дали си струва усилията. Вярно има варианти за внос и по-тънки цени, но всичко пак опира до губене на време и нерви.
Туй чудо ще има доста ефективен топлообмен, особено в затворена система под налягане. Тоя панел го дават да грее 100л бойлер, докато плосък 2м2 - за 100-150л. Фирмата има реализирана инсталация от 15 панела, като са измерили мощност при топлообменника 7.5кВт. Тия дни чета доста и ми се въртят в главата проекти за нискотемпературно отопление на къща с няколко подобни панела и термопомпа въздух-вода, тъпчещи енергията в буфер 1м3, примерно. Нещо като подобрен вариант на системата на ELPUNTO. Подобрения с насока по-висока ефективност на цялата система, която би могла да се получи от вакуумните колектори, термопомпата с COP~3 и възможност за утилизация на изхвърляната топлина в режим охлаждане. По-голям обем на буфера ще съхрани повече слънчева енергия, като се появява възможност за използване на по-голяма част от нея посредством термопомпата и допълнителен топлообменник. Уу, размечтах се, затова спирам :)
Поздрави!..
шоп:
Знам я фирмата, познавам ги колекторите. За мен U тръбата е най-добрата технология.
Имах идеята да правя U тръби с мед и закупих няколко топчета медна тръба на руло ф8х0,5, но след като ми изпадна гофрето минах на него, че е по-лесно за работа.
В посочените колектори, не ми харесва, че рамката е от черен метал. Аз лично предпочитам на покрива да качвам само алумин и неръждавейка. Не ми харесват и дизайна на кутиията на колектора. С тези самонарезни винтове е много грозно и рано или късно според мен водата ще проникне в изолацията. П образна кутия затапена отдолу според мен ше предпазва по-добре колектора.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия