Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (6/102) > >>

Радико:
ELPUNTO
Струва ми се, че на Valex един контролер за управление ще му е по малък проблем отколкото заваряването на две пласмасови тръби една за друга  ;D ;D
А иначе маи е време да се сетим за една друга подобна тема която съм отворил, а именно панелите със вертикален монтаж намираща се в раздел координация. тези панели преобръщат много сметки направени тук в тази тема.

valex:
При мен ситуацията с къщата е подобна. Имам къща на два етажа  120 квадрата. Двама души сме + куче. Външната изолацията е тип фибран 4см. Имам и вътрешна изолация с минерална вата на външните стени под гипскартона.
Отоплението е водно на два кръга по двата етажа ( по 3 радиатора на етаж и по една лира в баните) и 120 литра бойлер със серпентина на тавана.  Цялата система побира около 50 литра вода. Котела ми е SIME 25 kW. Ползвам го само на дърва (въглищата които намерих не стават за нищо).  Имам разширителен съд на тавана. Системата е отворен тип.
Както всички и аз мисля как да си подобря ефективността на отоплението. Като идеята ми е да е достатъчно финансово обосновано.
 Измислих за моя случай схемата която прилагам. Буферния съд според мен не е жизнено необходим. Идеята ми е директно топлината от слънчевите панели да се прилага към радиаторите, а котела само да добавя топлина. Ако не работи помпата на панелите системата си е стандартна. А може ако има буферен съд и да се складира и топлината. Естествено плюс съответни контролери и датчици.
Приемам коментари и идеи :)
http://www.klimatiksofia.com/артикули/Plastinchati-toploobmennici-voda-voda-16-Bar дано има по-ефтини топлообменници :)

GTV:

--- Цитат на: Радико в Юли 31, 2013, 06:42:34 pm ---
А иначе маи е време да се сетим за една друга подобна тема която съм отворил, а именно панелите със вертикален монтаж намираща се в раздел координация. тези панели преобръщат много сметки направени тук в тази тема.

--- Край на цитат ---

Радико, ето ти една евтина и лесна за изпълнение работеща идея.
   Избираш си една южна фасада. Боядисваш подходящ участък от нея с формата на ромб или удължен шестоъгълник, като не е задължително да е в черно. Пробиваш отвори в стената от горе и долу към помещението, обримчваш с рамка и затваряш със стъкла или нещо друго. Толкоз. Вече имаш отоплителна система с акумулиращ ефект. :)

Радико:
GTV
Благодаря за идеята със сигурност е работеща, даже съм виждал подобно нещо малко по сложно изпълнено което се използва и за охлаждане през лятото:
Въздуха който се нагрява под покрива излиза през вентилационни отвори отгоре и съответно изтегля въздух от обитаемите помещения а в тях идва по хладен въздух от мазето през специално направени за целта вентилационни отвори. Климатик за без пари при това саморегулиращ се. И всичко това е направено в къща в Банкя от немци още през 1933 година. А дали не е и по рано малко. Както и да е. Въпроса е че аз търся нещо даващо доста по сериозни резултати. За лично ползване съм го реализирал вече, въпросът е да се направи да е от полза за бедният български народ.
В темата: Бюджетен соларен нагревател съм описал какво що.       

GTV:

--- Цитат на: Радико в Август 01, 2013, 06:50:42 pm ---GTV
Благодаря....... Въпроса е че аз търся нещо даващо доста по сериозни резултати. За лично ползване съм го реализирал вече, въпросът е да се направи да е от полза за бедният български народ.....       

--- Край на цитат ---

Радико, правил съм подобен сл. колектор с концентратор от разцепени ПВЦ тръби  Ф110  и домакинско алуминиево фолио още през далечната 2001г. Доста лаишко изпълнение но вършеше накаква работа по подобие концепцията на колегата Елпунто. Проблема е в променливия фокус. Практиката показа че абсорбера трябва да се уголеми радиално или аксиално за да покрие фокусното преместване. Другият вариант е геометрията на концентратора. Погледни това, може да ти е от полза.
   http://www.fossilfreedom.com/increase-output.html

--- Цитат на: elektros в Август 01, 2013, 11:05:41 pm ---GTV, MTV, BTV  или подобни, тук е форум за хора, които нещо са направили, а не за празнодумци и философи. Мисля, че всички са достатъчно ясни в отношението си към твоята личност, каквото и да си ти. Ако не разбираш, ще се наложи да ти обясним по подобаващ начим. Не си мислиш, че си анонимен, нали?  Или да споменавам име?

--- Край на цитат ---

elektros,
в днешно време не е трудно да се разбере кой стои зад никнейма  си, ако това е толкова важно. Но изглежда за теб важно, защото от постовете ти разбирам че ти си от онези провокатор-кибици които се занимават регистрация на работещи модели. Преди да определяш за какво е Форума, вземи и покажи какво ти си направил или най-малкото някаква работеща идейка на Ползу Роду. ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия