Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (53/102) > >>

шоп:
Когато са на сянка тръбите са черни, след като се огреят от слънцето стават сини. Това е така, защото са боядисани със селективно покритие. При плоските панели също е така.

valex:
шоп
Гледам, че ъгъла ти е много малък. Имаш ли наблюдение при този ъгъл доколко е по-ниско КПД-то на вакуумните тръби спрямо примерно 45 градуса?

Maistora52:
За мен е много важно това, със цвета, затова продължавам да питам:
Това селективно покритие, кой го нанася? - , какво представлява като химия, има ли го като отделен продукт, като вид боя, и ако "да" - откъде се купува, как се нанася, колко струва, има ли ограничение за вида метал върху който да се нанася - аз имам медни тръби и мислех да ги боядисвам с обикновена черна боя без лак, и да са покрити със стъкла....
 Шопе, обясни, брат, щото ми е неясно.
Поздрави!

valex:
Покритието си е на китайците :)
Самите тръби са 'боядисани' с това покритие. По-точно вътрешната стъклена тръба е покрита със селективно покритие, което преобразува голяма част от слънчевото излъване в топлинно излъчване.

juliang:
Майсторе, ако взимаш вакуумирани тръби, те са двуслойни и покритието е нанесено между двата слоя стъкло, където е вакуума. Така се пази от надраскване. Разбираемо е че нямаш достъп до него... :
Ако ще ползваш обикновени невакуумирани тръби спокойно можеш да ги боядисаш с боя черен мат - има ги във флакони по магазините. Другото за което се сещам, но не съм го ползвал е да се покрият с черното Body за автомобилни каросерии - то има много висока механична и корозионна устойчивост:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия