Идеята за Топлинен Акумулатор - ТА не е моя, но потребност от ТА да - за моето Слънчево парно.
Дълго време рових из И-нета докато стигна до ТА с магнезиев сулфат. . . . MgSO4 7H2O.
В един доклад на IEA-ETSAP and IRENA бегло се споменаваше за маг.сулфат като вещество с най голям
топлинен капацитет, около 600 - 700 кВтч/м.куб. В доклада нямаше подробности за технологията на акумулиране.
Продължих да търся и попаднах на два доклада за лабораторни изпитания на MgSO4 7H2O.
Изпитанията са правени в Холандия -екип на van Essen и Франция - екип на Л.Окрименко.
Докладите са на английски, написани са на висок академичен стил, трудни са за превод и
поне аз не мога да вникна във всичко, не съм химик . . .
Това което разбрах е : MgSO4 7H2O е химическо съединение, това в-во НЕ е разтвор.
при нагряване от него се отделят една по една молекулите на 7H2O, при което се акумулира
топлинна енергия т.е. извършва се дехидратация.
При навлажняване молекулите на H2O се присъединяват към MgSO4 и се отделя топлина т.е.
става хидратация на MgSO4.
Има разминаване м/у двата доклада, в доклада на van Essen се говори, че теоритично MgSO4 7H2O
може да акумулира 2,2 GJ/м.куб. топлина а на практика да отдаде до 1,8 GJ/м.куб. или 88% от
теоритичното количество.
В доклада на Л.Окрименко се посочва цифрата 2,8 GJ/м.куб. акумулирана енергия и
? GJ/м.куб. отдадена.
Разминаване има и в Т* , van Essen посочва температура на разлагане от 30* до 300*,
Л.Окрименко от 30* до 80* но така или иначе хидратната сол MgSO4 7H2O може да се използва за
ТА.Никъде в докладите не се говори за броя цикли дехидрация/хидрация
. . . .
Това е нещото, което ме кара да мисля, че може да се направи ТА на базата на MgSO4 7H2O.
И за това реших да направя експеримент с хидратната сол MgSO4 7H2O.
Моля колегите, които посочват разни цифри за изразходвана и получена енергия от MgSO4 7H2O
да посочат методиката по която работят, както се прави в белите държави от нормални хора . . . .
Ако ползват метода на ВУТЕ (шопа от вицовете) " Те таков звер нема, оти у наше село нема . . . "
ги съветвам да не заблуждават форума и да спрат със свободните си съчинения.
Докладите на van Essen и Л. Окрименко на английски.