Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
ELPUNTO:
Пускам снимков материал за СОЛАРА.
Имам проблем с графиките за месечно и годишно потребление на София газ. Не мога да ги кача.
Данните са много за да ги пиша ръчно.
ELPUNTO:
Втори опит да пусна графиките за месечно и годишно потребление.
Данните са на доставчика София-газ.
Слава Богу получи се.
На графиките ясно се вижда месечния разхода на газ, в зависимост от средната месечна температура.
Припомням че СОЛАРЪТ е пуснат да работи през м. май 2010 г.
Цената на газта се променя няколко пъти, от 0,53 лв/куб.м. до над 1 лв. с днешна дата. В момента нямам готовност да дам разхода в лева през годините.
GTV , извинявай явно съм допуснал печатна и логическа грешка. Текстът следва да се чете: 1 500 - 1 700 куб.м. Толкова бе разхода на газ в някой години преди да пусна солара.
GTV терморавновесието ( през лятото ) зависи от настройката на прага на термостата. КПД е постоянно, ако не ме лъже паметта за мойте колектори е 85% Това е предостатъчно.
Та с настройката на прага мога да регулирам терморавновесието. Това са дребни хитринки които се научават от опита. В случая който визираш соларът работи 8 дена на МАХ. при което от него НЕ БЕ изваждана топлина. Просто нямаше никой вкъщи. За да не се получи ПРЕГРЯВАНЕ прагът е такъв че след залез слънце панелите стават ОХЛАДИТЕЛИ.
Помпата на слънчевия кръг работи, но тя вече ИЗВАЖДА топлина от буфера. Така би могла да работи цяла нощ, помпата ще изважда топлина от буфера. На сутринта слънцето ще изгрее, ще нагрее панелите и те ще започнат да ВКАРВАТ топлина в буфера. Този цикъл може да се повтаря цяло лято. Разбира се глупаво е да се пилее така топлинна и ел. енергия. Това се прави 8 - 10 дена, когато сме на почивка.
Но още по-глупаво щеше да е, ако бях послушал съвета на набедените консултанти от велики фирми. Те ме съветваха да построя БАСЕЙН, за да избегна прегряването на системата.
valex:
ELPUNTO
Прекрасно и обстойно представяне :)
Доколкото виждам панелите ти могат да си променят ъгъла. За лятото просто можеш да увеличаваш ъгъла им. От там да намаляш КПД-то и съответно произведената топлина до толкова колкото ти трябва.
ELPUNTO:
Колеги, току що научих добра новина и бързам да я споделя. :)
От добре информиран източник, пожелал анонимност разбрах, че слънцето НЯМА да изгасне в близките 4 – 5 години. Слуховете за това са преувеличени !
Същият източник УВЕРЕНО заяви, че слънцето ЩЕ СВЕТИ в близките 4 000 000 000 – 5 000 000 000 години (четири – пет МИЛИАРДА години). ;D
Споделям това за да успокоя изнервените инвеститори. Някои инвеститори се притесняват, че инвестициите им в соларни системи ще бъдат на загуба, защото слънцето ще изгасне. Тези опасения са напразни. Последната информация КАТЕГОРИЧНО опровергава опасенията и ПОТВЪРЖДАВА, че инвестициите МНОГОКРАТНО ще се изплатят докато СЛЪНЦЕТО СВЕТИ ! ;D
ELPUNTO:
VALEX,
връщам се към твоя проект за солар. Ти си в положението, в което бях аз през 2007 – 2008 г. т.е. обикалях велики фирми, слушах професионалисти, които ме убеждаваха че такава инсталация НЕ МОЖЕ да се направи и че тя ще бъде НЕЕФЕКТИВНА.
Обикалях . . . . слушах . . . . накрая запретнах ръкави и . . . . направих СОЛАР по мой си проект. Добър или лош не знам, но СОЛАРЪТ е действителен, работи и ми дава топлина повече от ТРИ години БЕЗПЛАТНО.
Не се смятам за супер специалист в тази област, просто имам вече някакъв опит и от тази позиция си позволявам да ти дам няколко БЕЗЦЕННИ съвета (безценни защото са FREE) и да ти направя конкретни предложения :
Съвет 1. Направи енергиен мониторинг (анализ) на твоето домакинство. Как ?
Просто събирай и записвай разходите които си направил за
- ток
- дърва и въглища
- пелети
- газ (ако има такъв разход)
- нафта (ако има такъв разход)
- други
Прави това постоянно, месец по месец, година след година. Колкото назад във времето можеш да го върнеш, толкова картината ще е по ясна.
Съвет 2. Направи разбивка на отделните енергоизточници за какво са използвани в домакинството. Какво имам предвид ?
Ток , за един месец консумиран ХХХ кВтч. От тях за :
- осветление хххх кВтч
- топла вода хххх кВтч
- готвене хххх кВтч
- хладилник хххх кВтч
- отопление/охлаждане хххх кВтч
- пране хххх кВтч
- други хххх кВтч
Това е досадна работа, но е необходима. Ти си инженер, намери ампер клещи или стар електромер и замери как се изразходва тока в домакинството. Не е нужна особена прецизност.
Подобна разбивка направи и за останалите енергоизточници.
Съвет 3. Направи справка за слънчевите и облачните дни във Варна. Това трябва да се направи за изминалите 3 – 4 години.
Линковете които ми изпрати GTV са много подходящи за това
http://bulgarian.wunderground.com/history/station/15614/2013/8/2/MonthlyHistory.html
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
По мое мнение във Варна имате над 300 слънчеви и полуслънчеви дни. При вас и по цялото черноморско крайбрежие условията за солари са много добри. По софийски критерии вие почти нямате зима.
Съвет 4. Направи реална преценка колко помещения от къщата се ползват целогодишно от домакинството. Не колко ползваш сега, а колко са ти нужни реално при положение че можеш да ги отопляваш. От това ще излязат техническите параметри на солара, за топла вода и за отопление.
VALEX, ето какво конкретно ти предлагам :
1. Изпрати ми чертежи, снимки, скици и др. материали за сградата. Материалите изпращай на личния ми е–mail.
2. Дай ми някакво време 1 – 2 месеца за да мога да спретна някакъв проект. От опит знам че няма универсална рецепта за слънчеви инсталации. Всеки проект е сам за себе си, съобразен с конкретните особености на сградата.
3. Тази година съдбата ме отвя във Варна. По работа. Предлагам да си разменим координати (адрес и телефон) по e-mail . В удобно и за двама ни време да видя на място къщата.
На място най-добре се преценяват решенията за проекта.
4. Да направя проект на солара, съвместно с теб.
5. При изготвен проект ти да решиш кога и как да го реализираш.
Ангажиментите от моя страна съвети, консултации, проект и др ще бъдат FREE.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия