Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (77/102) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Радико в Август 03, 2022, 12:32:35 pm ---Добавят се във водата малко натриев фосфат "монобазисен" малко боракс, натриев цитрат и малко фосфорна киселина. Това спира всички процеси на корозия.

--- Край на цитат ---
Радико, някакви източници на тази информация ?

Радико:
Лично ми е казано от професор по органична химия Цонко Колев. Преди време се опитвах да правя някакви производства и едното беше антифриз за коли. Така постигнах липса на всякаква ръжда при използване на антифриза. Освен това натриевият фосфст увеличава и смазочните свойства което тук не е от особенно значение де.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Радико в Август 03, 2022, 06:24:23 pm ---Лично ми е казано от професор по органична химия Цонко Колев.

--- Край на цитат ---
Добре, а този "професор по оргнична химия Цонко Колев" случайно да спомена моларни маси на различните елементи в разтвора или най-малко и съотношения в тегловини пропорции понеже, без такава информация особенно за комплексни разтвори, за какъвто говроим във случая, чвоек може, без изобщо да разбира какво прави, да си навреди повече отколкото да си помогне.

Честно казано винаги ми е било чудно как хората може да "вярват" на нещо което им е казно от някой било то и професор (а и които и да е) без да изследват сами логиката на процеса. Тук не поставям под съмнение въздействието на въпросния разтвор, относно който лично на мен ще ми е интерсно да разбера физиката на процесите, а просто посочвам че винаги човек трябва разбира това което прави, най-малкото понеже може сам да подобри или даже да направи нещо по-оптимално.

Специално за темата на слънчево парно, мисля че върпросния разтвор (а и подобни) би бил много полезен. Да не говорим че наскоро попаднах на информация където се споменава че в US годишно се изразходват над $270 милиарда за  борба с корозията по металите.

dmitarp:
Така или иначе оспамихме темата, един спам в повече няма да навреди. Като чета съставките, които Радико спомена и етикета на кока кола, съвпадението е едно към едно, така че сипваш по два литра кола на 100 литра вместомост и си готов.

dmitarp:
Тъй като стана въпрос за корозия. Първото от което се изхожда е диаграмата рН-Е, или диаграма на Пурбе. О диаграмата се вижда, че при потенциал по-голям от -0,5 волта, и рН по-малко от 9, желязот, респективно обикновената стомана ще кородира. Затова съдът трябва да с потенциал по малък от -0,5 волта, в практиката се приема по малък от -0.85 волта, което е и катодната защита. При висок потенциал и високо рН, се образува твърд железен окис, който може да предпази, но може и да не предпази съдът.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия