Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

СЛЪНЧЕВО ПАРНО

<< < (11/102) > >>

ELPUNTO:
VALEX
Таблицата за слънчевата радиация през годината, която даваш ми изглежда много оптимистична, особено за зимните месеци.
Ако тези данни са действителни, ти си осигурил отопление със солара над 50 %.
Аз започвам да изваждам топлина от буфера при Т-ра 38 Со и спирам помпата при 34-35 Со.
При 40 Со ти няма нужда да палиш котела, 50 Со вече правят жега в къщата.
Относно Т-та на буфера, ще ти дам данните за м.януари и февруари 2012 г. Това бе една тежка и продължителна зима.

Свободните съчинения за водопроводи, варели, бидони, каци и пр. те съветвам да ги за забравиш.

valex:
Фотоволталчен вариант има : http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=18&t=39346&sid=b5d3401f8d13c0a0a04360adf6215ef6
За цената не говорим изобщо.
Таблицата я копирах от .doc файла който съм приложил по-нагоре и би трябвало да са реални данните.
40 град. го смятам понеже много трудно се подържа горенето на котела под тях. А иначе си прав като отоплението си влезе в режим става жега на 50 град. особено ако външните температури са положителни. Не ми е ясно как се движат температурите на панела при минусови температури. Тоест до колко максимално могат да стигнат. Мисля за вариант да си купя един панел и да си сваля тези данни зимата.
Не съм мислил за излишъка на енергия, ако няма голям буферен съд.
Сега само изчислявам, а по-късно ще му мисля за конкретните решения и изпълнения.
Все пак всичко е с пари :)

GTV:
 Валекс, погледни това:
  http://www.helicari.com/bg/products15.php
Имам изградена от мен подобна отоплителна инсталация която работи от 3 години. Към термопомпата съм включил въздушен сл. колектор, който ми осигурява топлинна енергия и през нощта, когато температурата на околният въздух е над 6-7 градуса. Включил съм и воден резервоар с температура на водата 4-6 градуса през най-студените месеци. Ползвам и топлинна енергия чрез някои био-технологии. Коефициент на преобразуване около 4. Ползвал съм за изработката на отоплителната инсталация, мобилен климатик на охлаждане втора ръка за 140лв, аспиратор кухненски за 70лв, градински маркучи, басейнче 5 кубиково барабар с помпа и филтър за 65лв, 200литров варел за 10лв. както и някои и други неща на обща стойност за инсталацията 600-700лв.
  Изследвай си енергоизточниците на мястото и ги вкарай в употреба.
Относно фотоволтаика на Наско, доколкото знам разположението му не е правилно и работи доста под възможностите. За твоя район производството на фотоволтаик с инсталирана мощност 1 КВт пик е 1,3 - 1,4 МВт.часа годишно. С двойно следяща система, около 30% повече. :)

valex:
GTV
2004-2005 година като реших да строя се интересувах от термопомпите. Тогава на запитванията ми отговориха с цена окло 30000 лв. :( . От тогава следя пазара, но все още са доста скъпи. Гледал съм и термопомпи тип "направи си сам", но не ми стига опит в климатичната техника.
Ако може да дадеш малко повече подробности за твоята система. По съвпадение имам един свободен мобилен климатик. Имам и сондаж, който е с малък дебит (мах. 5л/мин), който го използвам за поливане.
Имам и сравнително постоянен вятър силен през зимата.

valex:
Пускам скици на къщата. Като съм сложил радиаторите с мощностите им. По-късно смятам да изчисля температурните мощности в отделните стаи по линка, който пусна GTV .

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия