Браво колега , много информация си изчел, повечето естествено от нета, ама нещо не си разбрал.....Става въпрос за светодиодни осветления собствена разработка, като последните са със светодиоди, за които не можеш да намериш информация. Това са светодиодни групи, SMD монтаж на ленти от по 4.5 вата консумация със специализирано захранване и с охлаждане. Ефективността е многократно замервана при еднакви условия със лабораторен луксомер. Пак повтарям, плафона отговаря на крушка от 150 вата по осветеност, само където светлината не е жълта, а дневна. Пак моля да не коментирате факти, с които не сте наясно! Със сигурност LED лампа от Китай за 3 евро ще свети по-лошо от енергоспестяваща, крушка, ама пък другата струвала 100 лв....А сега де, ако може да 3 евро, ама да свети като за 50...Не става!
Проблемът е че аз вече на информация от книга, форум или каквото и да било не вярвам,
ако не са цифри и факти, които могат да се проверят. Съвсем, ама съвсем наскоро единият от лидерите в производството и разработките на LED диоди - CREE, минаха малко по-сериозно границата от 100 лумена на ват. Говорим за какъвто и да било LED. Няма значение единичен, на лента, тръба или каквото и да било. Не чета информация от Интернет, а информациите и характеристиките на CREE си се публикуват на сайта. Има и новините за всеки малък напредък и по нов модели, които вече предлагат и могат да се поръчат. В най-добрият случай е възможно с 16 вата, ако използвате най-качествените диоди, електроника, охлаждане и т.н. да се постигне общо взето осветеност колкото 100W крушка. Не казвам, че не може, но пък не вярвам че може да сте постигнали осветеност на 150W крушка. Такава енергоефективност има постигната само с LED диоди, които производителите обявиха на 2.10.2013
Eто тук има новини. Хората чак сега успяват след няколко поколения да произведат диоди със 150 лумена на ват, като от 20 години се занимават с това, а пък ние в България сме ги изпреварили с 2-3 години.
http://www.cree.com/News-and-Events/Cree-NewsС най-сърдечна добронамереност мога да повярвам, че със 16 вата тялото в хола ви свети колкото 100 ватова крушка. Това, горе-долу мога да приема, но 150 вата лампа има над 2000 лумена осветеност и няма как да сте постигнали 140 лумена на ват.
Понеже съм чел, не много, а повече отколкото предполагате, то този живот от 50 000 часа е с условието, че тогава сензорът ще може да осветява със 70% от първоначалната си сила. Все пак повечето сериозни производители, като примерно OSRAM дават на някои свои лампи 15 000 часа живот. Philips дават между 20 и 25 хиляди часа. Смешно е да говорим за след 20-30 години, защото има много обекти като хотели, магазини, бензиностанции, ресторанти и т.н. , където тези часове ще бъдат направени и за по-малко от три години и ако тогава LED лампата свети с 30%, че и па-малко, то трябва да я сменим, дори и да не е изгоряла.
Иначе има луминесцентни лампи, които си светят баш колкото LED и държат до 45 хиляди часа, запазвайки 90% от осветеността си в до края на живота си.
Давам линк с всяка една характеристика. Ясно е че на 20 хилядния час лампата запазва 98% от осветеността си.
http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/fluorescent-lamps/fluorescent-lamps-t5/lumilux-de-luxe-t5-ho/index.jspАз мога да коментирам, само известни и ясни факти. Чак последната година производителите успяха да предложат каквито и да било диоди с ефективност от над 100 лумена на ват. Говорим за фирми като SAMSUNG, GREE, Philips и не говоря за готов продукт лампа, а за единичен светодиод. Просто ми е интересно, какви точно диоди са използвани във вашето тяло. Склонен съм да вярвам, че прави около 100 лумена на ват, но ми е трудно да повярвам за повече. Осветеност колкото 100 ватова крушка е постижима, но не и колкото 150. Поне засега цифрите ми говорят това.
P.S. Цялото ми писание не е продиктувано от желание за заяждане или омаловажаване на труда и постигнатото, но просто в спора се ражда истината.
Не видях, че има нов пост. В него има още по-убийствено тяло L10. Правилно ли чета? 10W светят колкото 150W. Това прави 200 лумена на ват. Вие изпреварихте и прототипните разработки на Philips за 2015. Темата е дебела. Има клипчета в нета как с уред се мери 5W LED лампа, която свети 25% повече от 50W халогенна. Това се получава, когато снопа е концентриран в центъра. Реално има осветеност наполовина, но всичко е концентрирано там където е уреда, а халогенната просто разпръсква, в много по-голям ъгъл и площ.