hyparh
Дай ми информация, откъде мога да си намеря такова устройство, да вдига много и да изправя от мрежата, тия електростатични машини дето се въртят на ръка, не ми се нравят.
Практик - питаш за "умножител на мощност". Аз знам основно два варианта на електронни схеми. Единият е схема "
блокинг-генератор" - набираш в търсачката и ще ти излязат десетки. Съдържа именно този траф от високото за телевизор, който го има и в Ч/Б и в цветните стари телевизори с кинескоп тип електронно лъчева тръба (лампа), също и в захранващите за старите компютри. Използва се (популярно) и за преносими (къмпингови) луминесцентни лампи/фенери, освен за споменатата шокова палка,
Другият - схемата (популярно) се използва основно за "
йонизатор на въздуха" - тя е само с кондензатори и диоди (мощни).
Общо взето вдигаш "от воле" няколко киловолта.
Не съм от специалистите, но мисля, че вторият вариант е по-удачен.
Готово устройство няма да намериш в магазина, трябва да разглобиш някое от споменатите и да си го вържеш в съответната твоя схема.
Ето и един линк от многото, как руснаците се гъбаркат с т.нар. от тях електрошокери:
http://forum.guns.ru/forummessage/35/1193412.htmlА на този сайт (който много обичам) в първата статия най-отгоре ти дава схемни решения и изчисления на различни умножители на напрежение:
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_28_spisak.htm...
Намерих и това:
"Схемата от Фиг. 2.22 Тя представлява четири каскадно свързани токоизправителя, всеки от които удвоява напрежението. В резултат се е получила схема на умножител на напрежението по 8. Така могат да се свързват произволен брой удвоители на напрежение и да се получат свръх високоволтови източници. Има обаче един проблем, който се изразява в следното.
При първата полувълна на входното напрежение се зарежда първият кондензатор. При втората се зарежда вторият. При третата - третия и т.н., докато не се зареди последният. Това означава, че схемата има голяма инертност. Проблемът се решава, като се избере източник на захранващо напрежение с повишена честота. На практика това се постига, като схемата се захранва от собствен мощен електронен генератор. Честотата му трябва да бъде толкова по-висока, колкото е по-голям коефициентът на умножаване на напрежението.
Схемата се използва там, където е необходимо високо напрежение и малък ток - електронни микроскопи, рьонгенови апарати, прахоуловители, медицински уреди и др."