Трябва да помислим, какъв материал, като „микрояйчести структури“ е използвал Гребенников. Дали графит, дали активен въглен, дали плат от карбонови нишки, дали хитин или нещо друго.....
Според мен, за да се имитира надкрилката на бръмбара, трябва да се използва някакъв диелектрик с микрояйчеста структура, който да може да се наелектризира положително. Защо положително, защото трябва да привлече към себе си положителните заряди от статичното електричество, което създават крилцата при движението си. Тези крилца имат три функции, първо създават статичното електричество и едновременно с това завихрят зарядите преминаващи през тях в посока надкрилките, и трето служат, като рефлектор или отражател, за създаването на лавинния процес „резонанс“ на микровихри между тях и надкрилките. Честотата на трептене на крилцата е от порядъка на 100-300 херца приблизително и е различна при всеки вид бръмбар, но това не е толкова важно. Важното е, че статичното електричество не се подава постоянно към надкрилката, а на импулси с честота 100-300 херца. Мисля, че докато крилцата замахват за следващата порция статика и положителни заряди, точно в този момент се проявява ефекта ЕПС и удържа бръмбара. Не трябва да се пренебрегва и тягата, която създават крилцата, макар и недостатъчна да удържи бръмбара, но и тя помага в целия процес на летене. Може би, защото процеса при бръмбара е импулсен и не може да се получи много интензивен лавинен процес между надкрилките и крилцата, затова бръмбара не се дематериализира и се вижда при целия полет.
Друга ще бъде ситуацията при създаването на изкуствена гравитационна леща. На бръмбара му е трудно, защото не разполага с източник на високо напрежение и трябва да си го създава сам с крилцата. Не мисля, че има нужда от две метални плочи за плюса и минуса на високото напрежение. Достатъчно е да се използва за имитация на надкрилките микрояйчест диелектрик, който да се зарежда положително. На жалузите мисля, че трябва да се подаде плюса на високото напрежение, което ще доведе до струпване на него на отрицателните заряди вследствие тока на разместване, а положителните ще се разхвърчат във всички посоки и ще се насочат, към „надкрилките“, нашият микрояйчест диелектрик, който от своя страна ще се стреми да ги улавя, защото сме подбрали диелектрик, който се зарежда положително. Остава, само да се сложи подходяща мрежа, която да завихри тези заряди и да се надяваме да се получи ЕПС ефект и лавинен процес. Така аз си обяснявам процесите, които протичат, с което не искам да ангажирам никой.
Поздрави!!!