Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
az_skeleta:
Здравей, ИванБГ!
Едната ос ще е готова от струга днес или утре. За отворите по нея и двуграма ще ми трябва малко време, че имам много работа в момента и фрезата е заета, затова ще я снимам без тях. Диска от спирачка в сряда ще ми го донесе един колега колоездач и ще я снимам и нея. Кои размери да сваля? Лагерните тела ще останат за другата седмица.
По другия проект. Магнитите от хардовете са с различна дебелина. Като се прибави и разликата в диаметрите, след изрязване е съмнително дали силата на привличане ще е еднаква на всички парчета. Условието до колкото съм разбрал е да са абсолютно еднакви магнитите. Ако това не е проблем още днес ще ги дам да ми ги изрежат на нишкова ерозия. Ако е проблем, възможно ли е да си поръчам правоъгълни магнити и да им придам нужната форма?
Поздрави!
Иван БГ:
Здравейте az_skeleta,
направо ми скрихте шайбата. Поздравление. За спирачката ми трябва D, d и дебелина на диска. А що се отнася до дебелината на магнитите по вторият проект, има голямо значение. Трябва да бъдат еднакви, за да бъде силата на отблъскване една и съща. Вие ще видите когато започнем да форматираме магнитите какви прескамбичквания ще правим само и само да спечелим 1.5 гр. С тези проекти аз играя на твърдо. Трябва да станат от раз, затова не мога да ви дам съвет за правоъгълните магнити, защото не съм го правил с такива. Разберете, важно е!
Продължавам по темата за "Три тактова магнитна турбина". Направих квадрат от гетинакс може и от ламиниран паркет с размери 15х15 см. На струг направих отвор за двигателче от хард-диск с максимално дълга ос. Аз намерих ос 11 мм. Изкопах окръжност с Д-120 мм. така че да се скрият винтовете. Направих от стъклопласт капаче, с тези размери като вътрешният отвор е малко по-голям от оста на въртене. На този стъклопласт ще залепя бОбини, показвам ви ги. След като ги залепя ще ги покажа отново заедно.
Бъдете!
Иван
vsl:
Браво ИванБг, показваш ни всичко от А до Я. Аз съм много благодарен. Бобините от какво са? От хард дискове ли са?
Иван БГ:
Здравей vsl,
не знам от какво са. Купувам ги от магазин където продават части от разглобени ел. машини. Ще ги заснема, за да видите какво представляват. Мисля че са от старите сметачни машини. Улицата е първата успоредна на тази където върви трамвай 20; 22. От халите надолу към Лъвов мост. Те са няколко такива магазина на същата улица. Обикновено взимам готови елементи за неща които не разбирам. Вярно е, че може да се извади ток и от двигателчето, но и ако това стане какво му е. Сега съм решил на един диск да залепя 4 бр. не рязани нео-магнити, ще видим какво ще стане. Ако пречат винаги могат да се махнат. Когато съм правил този проект съм го правил без тази добавка. Човек не бива да изпуска възможността за експеримент. Двигателчето има готови магнити, но те са феро. Така че ще имам възможност да видя при замяна на едните магнити с други при едни и същи обороти и едни и същи бОбини каква разлика ток ще се получи.
Бъдете!
Иван
ПП. Сега съм къде, къде по-добре с тези две "ОО" та.
wendala:
Здравей sabaka808. Мисля, че си прав за формата на магнитите. Муамар Йълдъз използва трапецовидни магнити в неговия магнитен двигател.
Поздрави!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия