Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (4/27) > >>

valex:
Най-просто към твоята схема е добавката на един транзистор. NPN с подходящ ток. Кажи какви мощни транзистори имаш?

Maistora52:
Най-мощни са ми 2N3055 - имам два-три броя.
Виждам добавката ти към схемата - обясни ми какво става там?
Бобината - ориентировъчен брой намотки и диаметър на проводника?
Резистора - какво съпротивление трябва да има?
Имам и мощни диоди - дай пример какъв да сложа?

Радико:
Майсторе публикувам тук една нескопосна схемичка, за да илюстрирам две важни според мен подробности:
 1. Схемата изпълнена по начина по който съм нарисувал има предимството, че управляващата бобина може много точно да се настрои малко наляво или надясно, за да подава импулса в най-подходящия момент.
 2. При това изпълнение в управляващата бобинка може да се постави малка сърцевина, което да усили импулса много и съответно да се опрости изработването на бобинката - "по-дебел проводник с по-малко витки". Даже си мисля, че може да се използва и нещо готово примерно глава от касетофон.

Пропуснах да нарисувам един диод свързан паралелно на транзистора, който ще го предпазва от пренапрежение при свиването на полето в работната намотка и отгоре на всичко през него тези пикове ще предизвикват обратен ток в акумулатора, който ще го зарежда по малко.

Това взе да става интересно, има нещо тука 

valex:
3055 става. R5 се определя от тока, който ще комутираш. Смятам, че 4.7К ще свърши работа.
Бобината зависи къде ще се слага и какво ще задвижва. Според мен първо си направи каркаската за бобината за конкретното место, а после взимаш проводник с лакова изолация около 0.2-0.3 и започваш да навиваш до запълване на местото. Накрая като пускаш ръчно за малко 12V за да пробваш дали е достатъчна силата на бобината. Ако не е намаляваш броя намотки (принципно би трябвало да увеличиш диаметъра на проводника) и пак пробваш силата на бобината. И така докато те удовлетвори ефекта или изгори нещо :)

Maistora52:

--- Цитат на: valex в Ноември 25, 2013, 02:07:19 pm ---... или изгори нещо :)

--- Край на цитат ---
Това ме удовлетворява най-много!  ;D ;D ;D
Значи ли, че и трите транзистора трябва да са 3055?
Диодът - става ли 1N4001 до 1N4007 ?
Светодиодите остават ли? - те ще мигат ли последователно един след друг, според честотата на мултивибратора, задавана с двата потенциометъра?
...
Радико, направи схемата докрай - така аз не знам коя бобинка наричаш работна и коя управляваща, и колко намотки имат едната и другата!? Предполагам, че транзистора е от мощните?
На кой извод връзваш диода? На транзистора не си отбелязал емитера, съответно тип: npn или pnp.
Глави от касетофони имам, но като ги гледам какви са миниатюртни - едва ли ще свършат някаква работа.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия