Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Разработките на CLaNZeRS
valex:
Транзисторите T1 T2 може да са маломощни някакви.
Диодите стават.
Светодиодите могат да си останат за индикация.
Честотата се настройва с двата тримера, като всеки задава по една част от периода на сигнала. Тоест с единия ще настройваш времето на импулса към бобината, а с другия настройваш колко време ще е паузата до следващия импулс. Конкретните времена зависят и от кондензаторите.
CPU:
Майсторе, щом гвоздея на програмата е регулиране на оборотите, то вече е налице. В подобни схеми и изпълнение (визирам схемата на Радико, тази на Бедини и това което аз посочих) скоростта на въртене се променя чрез захранващото напрежение. Достатъчно е да включиш един регулируем лабораторен изправител и да наблюдаваш резултата.
А това, че не се поддържат постоянни обороти се вижда и на клипа в първия пост, мотора се развърта от 0 об/мин, след това стига 1000 и накрая 2000. Накрая се установява в равновесие, зависещо от товара, загубите и обратно индуцираното едн в работната намотка.
Няма и изявен пусков ток, което ще рече че много малка част от енергията се преобразува в работа. Това се дължи на липсата на магнитна верига, магнитния поток се затваря през въздуха.
По различно ще се държи схемата с мултивибратора, но там е под въпрос дали въобще ще се завърти мотора, каква честота ще му подадеш и по какъв закон ще я променяш, особено за инертни въртящи се тела.
Maistora52:
Дотук много добре! - като изключим факта, че около мен е бъкано с "регулируеми лабораторни изправители" и направо се чудя къде да ги дяна... ;D ;D ;D - шегичка! Имам в наличност само 2-3 от обичайните китайски мултицетчета. Другото - в следващия живот!
CPU всичко почти ми се изясни с твоята и на Valex помощ.
Тия дни ще отпочвам голямото запояване и проби с разните ми соленоиди и електромагнитни бобини със и без сърцевини. Ще проверя и как се държат в случая схемите на Бедини с един и два акумулатора.
Всъщност всичко това ми е резервен вариант... Знаете, че основното ми направление в разработките са магнитните двигатели... Исках да им вградя малко "пинизчийски" електронни "номера".
Последната ми конструкция на магнитен двигател е почти готова и ще бъде голям шаш след някой и друг ден. Основно разчитам на чисто механично само-захранване с магнитна тяга. Имам варианти и за механично регулиране на оборотите.
Хич никой и да не си мисли, че показаните дотук мои разработки не работят. Работят и още как. Междувременно съм достигнал до възможно най-унифицираната конструкция на "Бекспейс"-а. Отдавна съм забравил и онова юнашко лашкане и джаскане, дето ми строши най-одумваната и оплювана конструкция. Сега е друго. Да сме живи и здрави, ще видите!
...
Използвам случая, да изразя НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ ПРИЗНАТЕЛНОСТ И БЛАГОДАРНОСТ НА PRP ЗА СЪДЕЙСТВИЕТО КОЕТО МИ ОКАЗА В ТРУДЕН МОМЕНТ ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГАРАЖА ТОВА ЛЯТО.
PRP, ще пусна няколко снимки в темата за "Кервана си върви..." да видиш ЧРЕЗ твоята ФУНДАМЕНТАЛНА ПОМОЩ КАКВО СТАНА!
Поздрави!
Maistora52:
На това двуминутно клипче е видно всичко, което трябва да направя. НЕ Е ВИДНО САМО УПРАВЛЕНИЕТО, което е някъде отстрани, и за което толкова много въпроси задавам.
От показаната конструкция е видно - има още много в ЮТуб, че оборотите могат да се забавят до почти пълно спиране и да се ускоряват до положение, джунджурията да започне да подскача.
Дайте ми, или ми намерете схема с обикновени транзистори и диоди, с която да осъществя същото управление на оборотите!
Допълвам, че от тази конструкция няма да използвам въртящото се колело. Само соленоида с плунжера и лоста (кобилицата) свързана с плунжера.
http://www.youtube.com/watch?v=fNug03KRKRA&list=PLscSfVWcT7RFwVxdpQD1pqCVYKBqpByRO
След максимално ускоряване на 1,28 минута от клипа, следва забавяне - 1,40 мин.
Предполагам, че има и регулиране с оптрон - вижда се някакво кабелче да отива там някъде...
valex:
Това на клипа се управлява с регулиране на напрежението.
Ползват механични прекъсвачи, което не е добре. По-добре е оптрон да запуска импулс докато се стигне горна или долна мъртва точка. Изключва се бобината и до следващия импулс пуснат от оптрона. Тоест само с едно закъснение на пуска ще може да се управляват оборотите.
Ще гледам да начертая нещо примерно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия