Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (6/27) > >>

Maistora52:
http://www.youtube.com/watch?v=jVHHPEcHtbw&list=PLscSfVWcT7RFwVxdpQD1pqCVYKBqpByRO

Този тук, също управлява оборотите и се вижда на преден план мощния транзистор, до него копчето на потенциометъра.

Valex, това което казваш:
--- Цитат на: valex в Ноември 27, 2013, 05:10:06 pm ---... По-добре е оптрон да запуска импулс докато се стигне горна или долна мъртва точка. Изключва се бобината и до следващия импулс пуснат от оптрона. Тоест само с едно закъснение на пуска  ще може  да се управляват оборотите.
Ще гледам да начертая нещо примерно.

--- Край на цитат ---
подчертано с червеното най ме устройва!
Обаче досега оптрони не съм ползвал, и трябва да обясниш и за тях, имам някакви от един разглобен принтер-скенер (тип Комбо)
Имам май и други оптични - с по два и три крака (??? - Фото-транзистори, резистори и/или диоди), а някои си седят фиксирани на платките...
Трябва да направим нещо сериозно и ПРОСТО.

valex:
На този клип е направен със стабилизатор на напрежение който се регулира. Използва се механичен ключ за превключване. Проблема е следния: в този подход няма максимална мощност на бобината при привличането. Ако ти трябва всеки път максимална сила е другия вариант (доста по-сложен):

За да се се прави нещо трябва да се помисли. Принципно коляно-мотовилковия механизъм има много малко КПД. Но ако това е принципа трябва да се помисли:
1. кога силата на бобината е най-голяма в зависимост от разстоянието на котвата? Според мен когато котвата е най-близо до средата на бобината. Но това трябва да се изследва.
2. къде е най-ефектината позиция в градуси на коляно-мотовилковия механизъм. Май-има естествено изследвания за това.
Идеята е да съвпадне максимума на силата на привличане с максимално ефективно преобразуване на мотовилковия механизъм.

Като се определят  условията трябва да се определи по кое време ( в градуси от окръжнистта) трябва да работи бобината и съответно колко време (в градуси). От там вече евентуално може да се изработи примерно диск с отвори (за оптронанта двойка), които да определят кога да работи бобината. Съответно и начин за преместване на ъгъла положението на оптрона за да се получи закъснение на сработването и от там по-късо време на работа на бобината и съответно по-бавни обороти.
Това е един вариант :)

Maistora52:
Извинявай Valex, сигурно не ти е направило впечатление - КОЛЯНО-МОТОВИЛКОВАТА ЧАСТ ОТПАДА. Не ми трябва.
Само Соленоида с плунжера и Лоста (кобилицата) вързан за плунжера. НИЩО ДРУГО.
ЧАКАМ ЕЛЕКТРОННАТА СХЕМА  която управлява импулсите към соленоида. Вижда се мощния транзистор - почнете от него!
Нещо много елементарно е, но трябва да го види обучено око, на знаещ и вещ по тези схеми.

krasias:
Майсторе това дето се вижда на клипа е  интегрален стабилизатор на напрежение има ги в такива корпуси така че схемата пак се управлява по напрежение.

valex:
Майсторе проблема ще ти е същия като на онези машинки. Освен ако и ти не искаш да направиш играчка с въртене както правят почти всички :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия