Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Разработките на CLaNZeRS
CPU:
Групата на Соленоида с плунжера и Лоста (кобилицата) вързан за плунжера няма да работят самостоятелно (преполагам) а ще задвижват друго тяло, което или ще се върти, или ще се движи постъпателно. От там трябва да се вземе синхронизиран сигнал, който да включва соленоида, за да може тласъците от енергия да вършат някаква работа.
Сензора може да е индуктивен, Хол, оптрон с въздушна междина, мех. контакт и т.н.
Енергията на импулсите ще се дозира чрез напрежението и ще доведе до регулиране на оборотите, по аналогия например с парната машина - повече пара, или с ДВГ - повече горивна смес.
Схемата не е решаваща, по-важна е концепцията на задвижването.
Като вариант може да се погледне към актюатора на главите на харддиска.
Ctah:
--- Цитат на: Maistora52 в Ноември 27, 2013, 09:48:33 pm ---ЧАКАМ ЕЛЕКТРОННАТА СХЕМА
--- Край на цитат ---
Схемата е лесна, ама не си споменал как да дърпа!
Само ляво, само дясно или и двете?
Направи блок-схема, за да се разбере... така ще е по-лесно! Понеже не мога да разбера замисъла :(...
Maistora52:
Имам чувството, че разговарям с деца от предучилищна...
Толкова е ясно заданието, че няма докъде...
Ето ви няколко схеми.
Имаме Диск - това голямото, плоското, облото... вид много широк и нисък цилиндър...
Имаме соленоид - това малкото, издълженото, също обло... вид тесен, издължен цилиндър...
Имаме плунжер на соленоида - виолетов на цвят
Имаме една къса рейка (хоризонтална) - кафява - с два отвора за стиковка с плунжера и другата рейка.
Имаме и една дълга рейка (вертикална) - светла охра с един отвор за стиковка с късата рейка.
На тази дълга рейка имаме неподвижно инсталиран магнит.
Магнитът лагерува - виждат се местата на лагеруване.
ТОЧКА.
Хайде сега, всички да четат внимателно какво съм обяснил, и да мислят за схема (с обикновени транзистори и диоди), с която да подавам ИМПУЛСНО 12 волта ПРАВ ТОК на соленоида и да мога да променям честотата на тези импулси от 1 Hz до 200 Hz.
Приемаме, че намотката (бобината) на соленоида харчи 1-2 А.
Специално за Ctah - активното движение на плунжера е двупосочно (има такива соленоиди), но ако ви затруднява - смятайте, че е еднопосочно - няма значение соленоидът дали дърпа или бута, просто ако е двупосочно активното движение на плунжера схемите са две и се управляват с оптрон.
И още - един тласък на соленоида е за половин оборот на диска. Другата половина от въртенето на диска ще се управлява от втори соленоид - разположен диаметрално на нарисувания, като импулсите и тласъците на двата соленоида ще се редуват.
...
Има ли още нещо неясно в заданието? Питайте - търпението ми да обяснявам като на първолаци е огромно.
Сега ще видим кой е "в час" и кой пише "за да не заспи"!
Иван Димов:
Майсторе, не казваш колко ще е ходът напред-назад. Предполагам поне сантиметър, ... но тези 200 Hz ми се струват много - не за електрониката, а за инертността на цялото "съоръжение", което ще се тресе до разпад ако въобще ги достигне. Не знам, ако някой е виждал нещо подобно - да каже. Защо не мислиш вариант с въртене? Аз имам идея за моя двигател, който засега отлежава. Мисля за малък диск с магнити като на част от периферията (примерно 30 градуса от 360-те) ще имам смяна на поляритета на магнитите.
Радико:
Ако електромагнитно бутало върти маховик с 200 херца това е равно на 12000 об/мин.
Е кво да ви кажа средни обороти за автомобил от формула едно :D кво толкоз
Но явно идеята е друга примера беше даден само за да се илюстрира принципа, поне според мен.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия