Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (13/27) > >>

Ctah:

--- Цитат на: roskoj в Декември 03, 2013, 10:55:10 am ---Момчета не обърквайте Майстора.
На заредена намотка обратния импулс е с обратен поляритет, и без втора батерия или кондензатор няма
как да стане.
А и поради бавния химически процес в акумулатора, не може едновременно заряд/разряд.

Поздрави.

--- Край на цитат ---

Съжалявам за теб братко roskoj!
Наистина... направи си пробна установка и ще видиш нещо, което си уж учил, ама не е така както го казваш
Или пък ако си от ония, това ти е простено!

Аз веднага мога да дам доказателства, а ти?

Maistora52:
Ctah, извинявай обаче имам още няколко въпроса и ще спра да те тормозя, но то пък е полезно и за останалите... (не тормозенето, а въпросите и отговорите ти)!
Казваш:

--- Цитат на: Ctah в Декември 03, 2013, 08:56:16 am ---  Диода връща натрупания обратен импулс от бобината (по-корав и бърз), а пък ТЯ си е соленоид-ел.магнит
Ключа се комутира от някаква гърбица около мотовилката (не се вижда добре)
   Успех!

--- Край на цитат ---
... а аз точно това правя: имам соленоид, имам гърбица с ъглово регулиране на момента на превключване на ключа, и сега най-важното - захранвам с 12 волта прав ток, и имам постоянни обороти. Нямам обаче регулиране честотата на оборотите в тази схема, която даваш. Това регулиране трябва да е с някакъв потенциометър... Може ли да стане? Можеш ли да предложиш решение?
И още, давам линк към фирма доставчик на Шотки диоди http://www.comet.bg/bg/news/view/111/%D0%91%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8-%D0%B8-%D0%A8%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%81.html
Кой от показаните Шотки диоди ще ми свърши работа, без да го стопя с тези мои 12 волта и макс. 3-4 А ток (четири соленоида по 1 ампер)?
Казваш и, че става с обикновени диоди - вероятно имаш предвид обикновени изправителни диоди - така ли, защото такива имам, и някои от тях доста мощни - в диапазона са от "пичи въшки" до В200... сори за израза, ама на тия дребните (стъклени) нямам никакви означения, има само цветови код, а това ме праща "в музиката"!
 8) ??? ??? ???
Помагай!

Михаил Кузмов:
Защо ти са шотки диоди ? Най общо казано това са свръх бързи диоди ! За високи честоти ! В повечето случаи са нисковолтови ! Напоследък започнаха да се правят за по високи обратни напрежения ! Което ще рече че бобинен импулс може да го повреди ! Обикновените изправителни диоди ще вършат отлична работа ! Отделни екземпляри съм пробвал на 8 kHz и се справят отлично !?? Стари германски SY210  1A/1000v. !!

mito_kupona:
Здравей майсторе! Тази схемка работи по следния начин. Когато ключа е затворен през бобината протича ток, който поражда обратна ЕДС, която се влива през диода в батерията, във следващия момент, когато ключа е отворен. Или с други думи, когато подадеш полужителен импулс на бобината при затворен ключ, тя ти отвръща с импулс в обратна посока, при отворен ключ, който минава през диода и отива в батерията. Обратния импулс според дебелите книги, винаги е с по-малка мощност от подадения на бобината в първия момент, коефициента е някъде около 0,8. Ако подадеш от батерията импулс 10вата, бобината ти отвръща с импулс около 8вата. Според мен не е така, но това е друга тема.
    Комутацията можеш да я направиш с един транзистор и датчик на хол. За целта трябва да сложиш на диска едно малко магнитче, което трябва да минава пред датчика в момента, когато гърбицата комутира механичния ключ. Когато магнитчето мине пред датчика на хол, той генерира импулс, с който можеш да управляваш транзистора, да включва или да изключва захранването на бобината.
    Не съм на ясно точно, какво искаш, затова пиши на лични и ми обясни цялата постановка, кога трябва да се включи ключа, с каква честота искаш да го комутираш, от външен генератор или от честотата на механичния ключ или с датчик на хол, за да не напиша някоя глупост.

Михаил Кузмов:
Правя подробно обяснение на това което виждате всички ! Бобинката която трака е от неизвестна газова автомобилна уредба ! Най вероятно за 12 в. ! Подавам + 35 в. на единия край на бобинката ! Другият край е свързан към дрейна на MOSFET транзистор ! Сорса е на – 35 в. ! На гейта подавам 12 в. правоъгълни импулси с коефициент на запълване 50% от таймер 555 ! Регулирам честотата на импулсите от 20 до 35 Hz ! На дъното на бобинката има пружина ! В Сърцевината съм поставил къс болт м10 чиято глава се вижда ! Така направеното е ограничено от дървената конструкция и притегнато от месингова скоба ! Хода на болта е 2.8 мм. ! Предположих че коментарите в темата търсят именно този принцип ! За 20 мин. това можах да  скалъпя ! Ако са нужни други параметри принципа  може да се експериментира и промени за да се постигне желания резултат ! Ще помагам !
P.S. всеки положителен импулс от високото плато (което се вижда на осцилоскопа) придърпва болта навътре, при ниското плато нямаме захранване на гейта и пружинката удря главата в дървения ограничител !

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия