Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Разработките на CLaNZeRS

<< < (14/27) > >>

Ctah:
  И аз искам да бъда извинен, но не разбирам защо си усложняваш нещата с
това регулиране на оборотите?
Та нали колкото повече, толкова по-добре ???  Не че не става с Хол-датчик, както добре обяснява
колегата Мито, ама си е чиста загуба според мен :(

При сравнително голяма индуктивност (няколко милихенри), не може да се развият повече от 5-6000 об/мин.
и разбира се обратното - малка L - много обороти ;D  Това се смята и формулите са относително точни

Най-добрият начин за регулиране на оборотите е натоварването 8)

Maistora52:
Така виждам, че не разбирате какво ми трябва и затова пак ще обясня...
Вижте обаче темата "Разработките на CLanZer" - там обсъждаме моите питания, тук само отново ще поясня...
В повече от десет места в повече от две десетки поста съм обяснил защо ми е зор да мога да регулирам оборотите (честотата), но аз съм търпелив и пак ще обясня, този път по два начина, пък току виж най-сетне сте ми разбрали болката...
Така, първи начин, с "лирично отклонение"...
Имаме мъж и жена които се канят да правят секс!!! ;D ;D ;D - добре, обаче всички знаем, че целият кеф зависи от - какво? - от "регулиране на оборотите" - защото - ако пуснем едни, примерно 200 rpm, и караме само с тях от самото начало до самия край - ами, според мен това не е секс, а чесане!!!  ;) ;) ;) С жените не може така, почва се бавно с един-два Hz , полека, надолу-нагоре, навътре-навън и лека-полека "оборотите" се увеличават... Като докараме до 5-6 Hz (обороти в секунда) започваме да загряваме яко... При 7-8 Hz стигаме максимум и следват фойерверките...
Представете си варианта, да подкараме изведнъж със 7-8 Hz от самото начало - не спорт, не ръгби, ами "заешка работа"... и претриване!!! :( :( :(
Дадох този пример, защото в концепцията на Изтока, и особено в теориите на Мантак Чиа, мъжът и жената се разглеждат като два магнита - и всеки си има своите S и N.
И това не е случайно, но то е за други сайтове.
...
Така, вариант втори, без Отклонение! 8) 8) 8)
В тази моя разработка, наричана досега с работно име "Бекспейс", има заложен ПРИНЦИП. Принципа работи. Особеното му е, че тръгва бавно, ускорява се плавно, и ... може и да не се саморазруши тоя път в "оргазмичен ураган"... т.е. да поддържа едни сериозни, сравнително високи обороти от порядъка на 3-4 000 rpm или 50-70 Hz.
Проблема е точно в началото, не мога да му подам изведнъж тези 50-70 Hz - просто ще седи, и ще чака да се сетя "как се прави добър секс".
При малки по диаметър валове - 20-30 см не се инати много, но пък не дава и висок въртящ момент. При диаметри на вала от 40 см и нагоре, просто е категоричен - иска плавно и постепенно да се подаде импулс от 1 Hz, на следващия 1/2 оборот се засилва и иска 2-3 Hz, и така, полека се ускорява докато му се установи някаква постоянна честота, която му се подава.
Тази честота, тези импулси ги подавам на соленоид, и ускорявам, докато същия може да издържи на честотата. Почне ли да се "лигави" и да "запецва", връщам леко назад и държа обороти.
Това е!
Конструкцията е показана в първия пост на "Тема за размисъл". Там е малкия вал - с фи 20 см.
Той категорично ще се задвижва и управлява само със соленоиди. Не търпи механика. Много е "дребен". Прави обороти, обаче няма никакъв осезаем въртящ момент.
В момента сглобявам вал с фи 40 см. Той ще има механично самозадвижване с регулиране на оборотите пак със соленоиди. Усеща се сериозен въртящ момент и ... вече обмислям вал с фи 80 см.
Такъв е принципа. Колкото по-голям и тежък вал, толкова по сериозен въртящ момент, НО ИСКА УПРАВЛЕНИЕ НА ЧЕСТОТАТА НА ПОДАВАНЕ НА ИМПУЛСИТЕ КЪМ СОЛЕНОИДИТЕ.
ИНАЧЕ РАБОТАТА ИЗЛИЗА ОТ КОНТРОЛ И СТАВА МАЗАЛО!
===
Бях ли ясен!? - ако не - помислете дали правите добър секс?! 8) 8) 8)
ПП... Много благодаря на Бат Мишо, Мито Купонджията и Ctah за обясненията. Обаче, както се разбра преди малко, чакам за още!
Ще налепя схемата с обикновени изправителни диоди. Соленоидите са 4 броя, на 12 волта, по 1 А, 10-12 ома. Индуктивност не мога да меря, че няма с какво - който може и иска - да изчислява - мен тя не ме интересува... Не правя рефлексни или суперхетеродинни приемници...

mi68:
Добре имаш електромагнити, захранвани от 12в. Токоизточник има, акумулатор или токоизправител с необходимата мощност.
Тези електромагнити имат ли котва (ядро) и тя се придвижва на необходимото разстояние?
Втора версия електромагнита подава импулс и завърта диск с постоянни магнити.
Трето половината магнити работят в първи режим, другите два във втори режим.
извод: трябват две схеми, първата управлява честотата на въртене, втората възвратно-постъпателно движение на котвата( ако в едната посока се ползва потенциалната енергия на пружина, и разглеждаме само прилепване на котвата, включване на тока.) 
Даваш снимки начертай блокова схема или скица. Това са мисли на глас.
Доколкото разбирам ползваш готови електромагнити (бобини) за 12 В от електроклапани на газова уредба за кола.

Maistora52:
Не, Ми68! Във втория вариант ти визираш статични електромагнити, а аз визирам линейни соленоиди - в първия според теб вариант. Само това което съм подчертал в поста ти е актуално - другото е за други конструкции.
 Казал съм го повече от десет пъти в по-горни постове.
Ми68 - виж пост 32 по-горе. Има схеми на конструкцията - въртящ се диск и соленоид (отстрани) който движи напред-назад актюаторен магнит.
С тези линейни соленоиди, имащи подвижна котва (плунжер) с ХОД ОКОЛО 20-30 мм ще отклонявам разположението на актюаторния магнит спрямо магнитите на диска. Необходимата за това сила е много малка. Соленоидът (без значение броят им) ТРЯБВА да се ЗАХРАНВА ИМПУЛСНО. Импулсите са със задължително РЕГУЛИРУЕМА ЧЕСТОТА от 1 Hz и нагоре до колкото може да понася соленоидът без да "запецва".
...
Няма две схеми (две версии). Има само една - тя управлява честотата на импулсите които се подават към соленоида - НИЩО ДРУГО.
Няма допълнителни пружини, които да връщат плунжера. Връщането се осъществява - веднъж от собствената пружинка на плунжера (ако има такава), и допълнително от СРЕЩУЛЕЖАЩ НА 180 ГРАДУСА ДРУГ СОЛЕНОИД свързан лостово с първия. Настоящата ми разработка визира четири броя соленоиди през 90 градуса около диска с магнити свързани два по два с отклоняващи рейки (лостове). Допълнителни пружини НЯМА защото те харчат от енергията за захранване на соленоидите.
Ако това не е ясно, моля не спамете.

Михаил Кузмов:
Добре би било да се направи малко размисъл в/у написаното в #66 ! И по точно в/у хода от 2.8 мм. ! Прецених че това е допустима гранична честота за да може да се извършва действието ! Прецених и коефициента на запълване на импулсите ! В случая 50/50 беше най добре ! Това ще рече че в 50% от времето има подаден импулс в 50% няма за да може болта да се върне в начално положение ! В случая макс. честота беше 35 Hz ! T.e. 35 пъти в сек. хода преодолява 2.8 мм. навътре и навън ! Или 5.6 мм. ! Мощността която преодолява това колебание се вижда : 35 в. на горен дисплей и 1А на долен дисплей = 35 W ! От тук нататък ще трябва да се направят сметки с каква мощност и с каква честота могат да бъдат преодолени 20-30 мм. ход напред/назад !??

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия